(upd 15:31) Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή κατά 50 μονάδες στη συνεδρίασή τους την Πέμπτη για να δαμάσουν τον άνευ προηγουμένου πληθωρισμό, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση της συζήτησης.
Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές, είπαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσβλέπουν επίσης σε μια συμφωνία για παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι όροι περιλαμβάνουν τους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για τη διασφάλιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί το επόμενο έτος μετά την προσωρινή παύση ισχύος του λόγω πανδημίας, ανέφεραν οι πηγές.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως την Πέμπτη η ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια κατά το διπλάσιο σε σχέση με το 0,25% που είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα εξαιτίας της επιδείνωσης του φαινομένου του πληθωρισμού. Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε σημαντική παρέκκλιση από το guidance το οποίο υποστηρίζει η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ από όταν αυτό καταρτίστηκε στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου.
«Παράθυρο» Λαγκάρντ για... όχι και τόσο σταδιακή προσέγγιση
Η ΕΚΤ είχε πει ότι θα αυξήσει μόνο σταδιακά τα επιτόκια και πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αναβάλλοντας μια μεγαλύτερη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της τον Ιούνιο είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η σταδιακή δράση δεν θα θεωρηθεί κατάλληλη».
Εκτός πλάνου ο ESM;
Οι υπεύθυνοι λήψης των αποφάσεων για τα επιτόκια συζητούσαν επί εβδομάδες τους όρους που πρέπει να πληρούν οι χώρες για να θεωρηθούν επιλέξιμες σε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού τους όταν κρίνεται ότι δεν είναι «συγχρονισμένες» με την οικονομική πραγματικότητα, ανέφεραν οι πηγές.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήθελαν να εμπλέξουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτή η επιλογή είναι πλέον πιθανό να απορριφθεί, ανέφεραν οι πηγές.