Στη Βουλή το πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή το πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την προστασία των δασών, ρυθμίσεις για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, καθώς και η αλλαγή του χρόνου ανακοινώσεων των χρεώσεων ρεύματος από τους προμηθευτές.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την προστασία των δασών, ρυθμίσεις για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, καθώς και η αλλαγή του χρόνου ανακοινώσεων των χρεώσεων ρεύματος από τους προμηθευτές.

Παράλληλα, με άρθρο του νομοσχεδίου, αλλάζει ο χρόνος ανακοίνωσης των μηνιαίων χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές, όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr. Έτσι, σε άρθρο του προβλέπεται ότι οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να αναρτήσουν τις χρεώσεις κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Όσον αφορά το πλαίσιο για τα offshore πάρκα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η διαδικασία παραχώρησης θα αναληφθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία μάλιστα θα μετονομασθεί σε Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Η ΕΔΕΥΕΠ θα καθορίσει σε πρώτη φάση τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες όπου θα αναπτυχθεί η νέα αυτή δραστηριότητα (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ΠΟΑΥΑΠ), οι οποίες μάλιστα θα οριοθετηθούν με προεδρικό διάταγμα. Σε δεύτερη φάση, θα προσδιορίσει τα συγκεκριμένα «οικόπεδα» εντός αυτών των ζωνών, όπου μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις στην ΕΔΕΥΕΠ για άδεια έρευνας μίας η περισσότερων θαλάσσιες ζωνών, ώστε αν πληρούν τους τεχνικοοικονομικούς όρους, να λάβουν το «πράσινο φως» για τη μελέτη τους. Έτσι, στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει στη συνέχεια η ΡΑΕ, θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για «οικόπεδα» εντός των ζωνών για τις οποίες είχαν αδειοδοτηθεί να μελετήσουν.

Στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Με το νομοσχέδιο τίθενται ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 μεγαβάτ ενώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για Κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ. Εκτός από την τεχνική και οικονομική καταλληλότητα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει επίσης ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης θα ανακτάται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider