FAZ: Η Ελλάδα, η Τουρκία και ο Μπιν Σαλμάν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
FAZ: Η Ελλάδα, η Τουρκία και ο Μπιν Σαλμάν
MOHAMMED BIN SALMAN AL SAUD - Κυριάκος Μητσοτάκης
H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα και γράφει: «Μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας διάδοχος δεν είχε επισκεφθεί την Ευρώπη, τώρα η Αθήνα του δίνει βήμα».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα και γράφει: «Μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας διάδοχος δεν είχε επισκεφθεί την Ευρώπη, τώρα η Αθήνα του δίνει βήμα».

Λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Ο συντηρητικός Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του πρόσφερε το βήμα αυτό. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν βρίσκεται στην Αθήνα επί δύο ημέρες για συνομιλίες. Ενώ είναι γνωστό σε γενικές γραμμές τι θα περιλαμβάνουν οι διαβουλεύσεις στην ελληνική πρωτεύουσα, μπορεί επίσης κανείς να υποθέσει με βεβαιότητα τι δεν θα συζητηθεί: η δολοφονία του Κασόγκι ή άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι για να επιπλήττει κανείς πιθανούς συμμάχους στον αγώνα κατά της Ρωσίας».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που ναι μεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, αλλά καθορίζει πάντα τα δικά της συμφέροντα σε συσχετισμό και οριοθέτηση με την Άγκυρα. Από την σκοπιά της Αθήνας, η Τουρκία αποτελεί εξίσου μεγάλη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη όπως η Ρωσία, και μάλιστα βρίσκεται στο κατώφλι της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η προηγούμενη του αριστερού προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα) δημιουργεί και διατηρεί ένα δίκτυο περιφερειακών συμμαχιών, με τις οποίες η χώρα θέλει να προστατευτεί από τις «νεοοθωμανικές» συμπεριφορές της Τουρκίας. Οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, όπως και οι στενές ανταλλαγές με τη Σαουδική Αραβία».

Η Γερμανία συνυπεύθυνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης σε συνάρτηση με τη γερμανική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία που η ίδια δημιούργησε, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. H εφημερίδα γράφει αναφερόμενη στη στάση των χωρών του Νότου: «Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, δείχνουν ελάχιστη κατανόηση για το ότι η βιομηχανία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης απειλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής και την περιορισμένη προθυμία χωρών όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε εγκαίρως τις εισαγωγές ενέργειας με μεγάλες δαπάνες, να υποστηρίξουν τελικά την εκστρατεία εξοικονόμησης αερίου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά το δοκούν, αν δε αυτή διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Γερμανία και από το αν το Βερολίνο δείξει προθυμία να σπάσει ταμπού στην ενεργειακή πολιτική».

«Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία»

Τέλος, η Bild με τους συνηθισμένους προκλητικούς τίτλους της, όπως σήμερα: «Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία» αναφέρεται στις επιδοτήσεις στην Ελλάδα για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών που φθάνουν μέχρι και 50% της αξίας τους και γράφει: «Ο προϋπολογισμός για αυτό (150 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την ΕΕ που σημαίνει ότι και η Γερμανία πληρώνει. «Είναι ένας αμφίβολος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών-μελών, τα οποία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η Γιάνα Σίμκε, ειδικός σε θέματα οικονομίας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Και συμπληρώνει πως: «Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπιν Σαλμάν: Έντονο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις - Συμφωνία για φθηνότερη ενέργεια στην Ελλάδα

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες που «έκλεισαν» οι Σαουδάραβες στην Ελλάδα - Πρωταγωνιστούν φθηνό ρεύμα και EMC

gazzetta
gazzetta reader insider insider