Θετικά σήματα για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας εκπέμπουν η Fitch Ratings και η Bank of America μιλώντας στο insider.gr, με τη μεν πρώτη να εκτιμά στο βασικό της σενάριο ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή μετά τις εκλογές του 2023 και τη δεύτερη να αναγνωρίζει το περιθώριο που δίνουν στην ελληνική οικονομία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια ώστε να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση.
Οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και η δυναμική του τουριστικού κλάδου με άμεσο αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν την ελληνική οικονομία προς την επενδυτική βαθμίδα. Συγκεκριμένα, η καλύτερη πορεία των δημόσιων εσόδων, όπου οδήγησε σε έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στα 4,591 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 9,18 δισ. ευρώ, αλλά και σε πρωτογενές έλλειμμα στα 1,167 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,808 δισ. ευρώ, δύναται να διαψεύσει θετικά τους οίκους αξιολόγησης.
Η Fitch από τη μεριά της αναμένει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος, στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Η μείωση του ελλείμματος θα επιβραδυνθεί εξαιτίας της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της κρατικής στήριξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η οποία η κυβέρνηση υποθέτει ότι θα προσθέσει περίπου το 1,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ στο έλλειμμα το 2022. Παράλληλα, το έλλειμμα θα μειωθεί με εντονότερους ρυθμούς τα επόμενα δύο χρόνια, με την παραδοχή ότι η κρατική στήριξη που σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας θα κινηθεί χαμηλότερα του 1,8% του ΑΕΠ έως το 2024.
Παράλληλα, η Fitch αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στο 7,3% για το σύνολο του έτους, με σημαντικής αποκλιμάκωση το 2023 και το 2024 και πιο συγκεκριμένα στο 1,8% και στο 1% αντίστοιχα. Επιπλέον, η κυβέρνηση απάντησε στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μέσω των δύο αυξήσεων στον κατώτατο μισθό φέτος, οι οποίες (ευρύτερα) θα στηρίξουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αν και με τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στη ζήτηση εργασίας και στη μετακύλιση στις τιμές.
Ως προς το πολιτικό σκέλος και σχετικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και το πως διαμορφώνει το σκηνικό στη χώρα, αλλά και την οπτική των οίκων αξιολόγησης καθώς ενδέχεται να αυξήσει το πολιτικό ρίσκο, ο Alex Muscatelli, Director του οίκου Fitch και βασικός αναλυτής για την Ελλάδα επισημαίνει μιλώντας στο insider.gr πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε να αναδύεται μια πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων – νυν και προηγούμενων – και των ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών, στο πλαίσιο ενός πιο σταθερού πολιτικού σκηνικού. Αυτό το σταθερό πολιτικό σκηνικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εκτίμησή μας και έχει συμβάλει στην ανοδική δυναμική της αξιολόγησης της Ελλάδας. Η βασική μας θέση είναι ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023».
Από τη μεριά του, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος G10 της Bank of America αναφέρει στο insider.gr πως ο πληθωρισμός αποτελεί ένα πρόβλημα, αλλά αυτό είναι κυρίως δουλειά και έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να τα πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Επιπλέον, η τουριστική περίοδος δείχνει ισχυρή, ενώ η χώρα έχει ακόμα πολλά διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια προς επενδύσεις για να αξιοποιήσει.
Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον ενεργειακό κλάδο, αλλά ο ίδιος ελπίζει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Επίσης, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, δίνοντας τον απαιτούμενο χώρο στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στα χαμηλά εισοδήματα, όπως σημειώνει ο κ. Βαμβακίδης.