Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος
Τα σενάρια που τελούν πλέον εν αναμονή των διεθνών εξελίξεων. Τα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου. Η έκρηξη τιμών και οι αντοχές της οικονομίας. Τα αντισταθμίσματα.

Δεν έχει τέλος το ανοδικό ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου, ανατρέποντας τους υπολογισμούς όλων των κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη τόσο για την πορεία των τιμών και για τον πληθωρισμό, όσο και για τα μέτρα στήριξης που είναι αναγκαία και την κάλυψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο πρώτος επίσημος απολογισμός θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου τόσο στη σύνοδο της ΕΚΤ της 8ης Σεπτεμβρίου, όσο και στη Σύνοδο του Eurogroup η οποία έχει άτυπο χαρακτήρα και θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, αμφότερες με άρωμα ΔΕΘ για την Ελλάδα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει να δει αν θα υπάρξει κάποια διόρθωση στην τιμή του αερίου ή όχι, για να «προσαρμόσει» ανάλογα τα σενάριά του. Kαι τούτο αφού προς το παρόν είχαν διαμορφωθεί με μία πιο «ήπια» προοπτική για την πορεία των τιμών που μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα ανατραπεί ή όχι.

Πληθωρισμός 9% φέτος 2% την προσεχή 2ετία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είχε διαμορφωθεί στο 9% φέτος και σε 2% για το 2022 και το 2023. Σημειώνεται ότι προς το παρόν ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου είναι στο 7,1% (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έως και τον Ιούλιο).

Με άλλα λόγια, η άνοδος κατά 9% φέτος προϋποθέτει πως ο ρυθμός αύξησης του Γενικού Δείκτη Τιμών θα πρέπει να αποκλιμακωθεί ελαφρά προς μονοψήφια επίπεδα προς το τέλος του έτους, συνεχίζοντας την τάση που κατεγράφη για πρώτη φορά τον Ιούλιο (σ.σ. η άνοδος διαμορφώθηκε σε 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο, δηλαδή επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά μετά από μήνες).

Ωστόσο, και η κάμψη του Ιουλίου αλλά και το πακέτο προβλέψεων συνδέθηκε σε ένα σενάριο για τις τιμές φυσικού αερίου με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Βασίζεται επιπλέον και στο γεγονός ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και μετά άρχισε η κλιμάκωση του πληθωρισμού (σ.σ. και άρα η σύγκριση τους τελευταίους μήνες του 2022 θα γίνεται με τις αυξημένες περσινές τιμές και όχι με τον αποπληθωρισμό που είχε γνωρίσει η χώρα τους πρώτους μήνες του 2021 λόγω της πανδημίας).

Το φυσικό αέριο και το πακέτο

Πλέον, τα διεθνή δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Η τιμή στο ολλανδικό hub αερίου από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο κινείται σήμερα στο φάσμα των 250 ευρώ και εκτιμάται πως θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο τέλος του μήνα, ωθώντας τις τιμές ρεύματος αλλά και το κόστος του πακέτου που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Με το κόστος του πακέτου για το ρεύμα να έχει υπολογισθεί στα 150 εκατ. ευρώ το μήνα για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και το κόστος του Αυγούστου να υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ...

Έτσι, για την Αθήνα δημοσιονομικά μεγάλος άγνωστος «Χ» παραμένει το κόστος που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό το πακέτο για το ρεύμα τους τελευταίους μήνες του έτους. Άγνωστος «Χ» παραμένει και ποια θα είναι πλέον η αντίδραση της ΕΕ και των άλλων κρατών μελών, με δεδομένη την πίεση που γίνεται φανερή όλο και πιο έντονα και από τα κράτη του Βορρά. Με τη Γερμανία να προχώρα χθες στη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% έως το τέλος Μαρτίου του 2024.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, παρακολουθεί την πολύ καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και μετρά τις αντοχές της οικονομίας, όπως αυτές καθρεφτίζονται και στα κρατικά ταμεία μέσω της αυξημένης εισπραξιμότητας φόρων και άλλων υποχρεώσεων, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και τις αυξήσεις του τζίρου. Με τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο να καταγράφει άνοδο 43,1% από 53,7% έναν μήνα πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ραγδαία μείωση στις προβλέψεις έφερε η υποχώρηση των κόκκινων δανείων

Πατέλης: «Διπλής κατεύθυνσης» οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα

Στα ύψη η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider