Οι ΗΠΑ θέλουν θαύμα για να αποφύγουν την ύφεση, λέει ο οικονομολόγος Stephen Roach

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ θέλουν θαύμα για να αποφύγουν την ύφεση, λέει ο οικονομολόγος Stephen Roach
O Roach θεωρεί πως οι επιπτώσεις της σημαντικής νομισματικής σύσφιξης τώρα αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Η μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για μια πολύ βαθύτερη ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2024.

Ο Stephen Roach, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα «θαύμα» για να αποφύγουν την ύφεση.

«Σίγουρα θα έχουμε ύφεση καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις αυτής της σημαντικής νομισματικής σύσφιξης αρχίζουν να γίνονται αισθητές», δήλωσε ο Roach σε εκπομπή του CNBC τη Δευτέρα. «Δεν έχουν ξεκινήσει να φαίνονται αυτή τη στιγμή».

«Ακολουθήστε την προσέγγιση Paul Volcker»

Ο Roach, ανώτερος συνεργάτης του Πανεπιστημίου Yale και πρώην οικονομολόγος της Federal Reserve, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει μια προσέγγιση Paul Volcker στη σύσφιξη της πολιτικής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Volcker αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

«Επιστρέψτε στο είδος του πόνου που χρειάστηκε να επιβάλει ο Paul Volcker στην οικονομία των ΗΠΑ για να χτυπήσει τον πληθωρισμό. Έπρεπε να ανεβάσει το ποσοστό ανεργίας πάνω από 10%», είπε ο Roach. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο δεν θα φτάσουμε εκεί είναι εάν η Fed υπό τον Jerome Powell τηρήσει τη δέσμευσή της, παραμείνει πειθαρχημένη και οδηγήσει το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη ζώνη της περιοριστικής πολιτικής. Και αυτή η ζώνη απέχει πολύ από το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Παρά την απότομη τροχιά αύξησης των επιτοκίων της Fed, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 3,5%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την Παρασκευή, όταν το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας θα δημοσιεύσει την έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου. Ο Roach προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να ανεβαίνει.

«Το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί και η Fed έχει κάνει προχωρήσει σε σημαντική νομισματική σύσφιξη μέχρι σήμερα σας δείχνει πόση δουλειά πρέπει να κάνουν», σημείωσε. «Το ποσοστό ανεργίας πρέπει να πάει πιθανώς πάνω από 5%, ελπίζουμε όχι πολύ υψηλότερα από αυτό. Αλλά θα μπορούσε να φτάσει στο 6%».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider