ΕΚΤ: Ο περιορισμός της «ρευστότητας» κοστίζει περισσότερο από τα επιτόκια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Ο περιορισμός της «ρευστότητας» κοστίζει περισσότερο από τα επιτόκια
Σε παγίδα «ρευστότητας» βυθίζεται η Ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, με την ΕΚΤ να αδυνατεί να «ψελλίσει» αυτή την φορά το «whatever it takes».

Η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ αύριο για την αύξηση των επιτοκίων αναμφίβολα είναι το «νέο» της ημέρας για την Ευρωζώνη, αλλά η «σκοτεινή» πλευρά των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, ίσως αφορά περισσότερο στο τι θα κάνει με το «QT», ήτοι, τον περιορισμό της ρευστότητας μέσω της μείωσης του ισολογισμού της.

Η Ευρωζώνη και οι οικονομίες της, ισχυρές και μη, μετά τις ανακοινώσεις για την επ' αόριστο διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, βρίσκονται σε μία εκρηκτική κατάσταση, ίσως πιο δύσκολη και από εκείνη που υποχρέωσε τον Μάριο Ντράγκι να... εκφωνήσει τον Ιούλιο του 2012 το περιβόητο «whatever it takes».

H εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν πηγές άμεσης τροφοδοσίας φυσικού αερίου «whatever it takes»...

Και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται τεράστιους πόρους ΑΜΕΣΑ.

BLOOMBERG - TIMES FYSIKOY AERIOY STHN OLLANDIA

Χρειάζονται «ρευστότητα» ταυτόχρονα όλες μαζί οι χώρες της Ευρωζώνης, αφενός για να προλάβουν να αγοράσουν, όπου βρουν και σε ότι τιμές βρουν φυσικό αέριο, όπου υπάρχει διαθέσιμο ή να το «κλέψουν» από άλλους προσφέροντας υψηλότερες τιμές.

Αφετέρου, για να αντιμετωπίσουν με χρηματοδότηση στήριξης - ανάλογη ή και μεγαλύτερη από την πανδημία - ένα καταστροφικό τσουνάμι στην ιδιωτική παραγωγική δραστηριότητα, η οποία συνθλίβεται από την μία από τις τιμές του φυσικού αερίου και από την άλλη από την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών αλλά και έλλειψης αγορών για πώληση των προϊόντων τους σε νέες μη ανταγωνιστικές τιμές παραγωγής.

Και όλα αυτά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που βρίσκεται κατάσταση σοκ και το οποίο λίγο απέχει – όπως έδειξε η Τσεχία – από το να βγει στους δρόμους λόγω αδυναμίας επιβίωσης.

Η ΕΚΤ σε αδιέξοδο

Η μοναδική διέξοδος - μιας και το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα – για τις κυβερνήσεις είναι ο... ξέφρενος δανεισμός. Με την διαφορά ότι αυτή η επιλογή παραμένει απαγορευτική στην Ευρωζώνη και γίνεται από αύριο ακόμα πιο δύσκολη με τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η αυριανή απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τόσο στο επίπεδο του κόστους του χρήματος με αύξηση επιτοκίων – που ακούγεται ότι μπορεί να φτάσει και το 0,75% - όσο και (κυρίως) με την συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας, σε ενα περιβάλλον που απαιτεί την επέκτασή της, μοιάζει σαν να... σφίγγει κανείς τον λαιμό κάποιου, που βρίσκεται με το κεφάλι ήδη κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η αντίληψη της συγκυρίας σε όλες τις πλευρές της από την ΕΚΤ αναμφίβολα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό φαίνεται και στις πρόσφατες προτάσεις του ΔΝΤ για νέες εκδόσεις ευρωπαϊκού χρέους μετά από άτυπες συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η όποια εκδήλωση «ευαισθησίας» από το ΔΣ της ΕΚΤ αύριο, στις πολιτικές δυσκολίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα έχει τις συνέπειές της στην περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και στον πληθωρισμό.

Όλα δείχνουν ότι η αυριανή είναι μία κρίσιμη μέρα για την ΕΚΤ, αλλά και για την Ευρωζώνη που βρίσκεται βυθισμένη στην παγίδα των συνεπειών των κυρώσεων που ενεργοποίησε εναντίον της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φωτογραφία: ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν, η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) και το «νέο» ευρω-ομόλογο

Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προτείνει η Κομισιόν

Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2ο τρίμηνο - Υψηλότερη στο 8% τελικά η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider