Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προτείνει η Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προτείνει η Κομισιόν
To σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, υποχρεωτικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής καθώς και πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές. Θα καταθέσουμε λοιπόν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο... Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, όπου ανέπτυξε συνοπτικά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, το πλαφόν στο αέριο περιλαμβάνεται και στο κείμενο που έχει ετοιμάσει η τσεχική προεδρία, με τις υποψήφιες λύσεις που θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, προβλέποντας ωστόσο δύο εναλλακτικές εκδοχές. Έτσι, θα συζητηθεί η επιβολή ανώτατου ορίου τόσο στην τιμή του ρωσικού καυσίμου, όσο και συνολικά στις τιμές στους ευρωπαϊκούς κόμβους διαπραγμάτευσης, όπως το ολλανδικό hub (ΤΤF).

Παράλληλα, το κείμενο της Τσεχίας θέτει στην ατζέντα της συνόδου της Παρασκευής τον πανευρωπαϊκό συντονισμό στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έναν μηχανισμό παρόμοιας αρχιτεκτονικής με το ελληνικό μοντέλο για την παρακράτηση στη χονδρεμπορική αγορά των υπερεσόδων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Νωρίτερα, οι Financial Times, έκαναν λόγο για επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, επικαλούμενοι το προσχέδιο της πρότασης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη μέλη να περιορίσουν τις αποζημιώσεις παραγωγών όπως τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, τα πυρηνικά και τα εργοστάσια λιγνίτη, οι οποίες έχουν παρασυρθεί προς τα πάνω λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Η Επιτροπή προτείνει, πρώτον, μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής».

Δεύτερον, εισηγείται ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. «Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε πως η Μόσχα θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας και επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη». Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η κατανάλωση δημοσίου φτάνει στο 10,8% του συνόλου – Μείωση 10% για τον επόμενο χρόνο - Αρχίζει το Ηλέκτρα

Goldman Sachs: Περαιτέρω δυσκολίες και αναταραχές στις αγορές προτού επιστρέψουν οι «ταύροι»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider