Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed
Η αμερικανική τράπεζα αναμένει αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας με αύξηση 50 μονάδων τον Νοέμβριο. 

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve προχώρησε η Goldman Sachs. Πλέον, εκτιμά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας με αύξηση 50 μονάδων τον Νοέμβριο.

Προηγούμενες προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας έκαναν λόγο για αυξήσεις κατά 50 και 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Κάπως έτσι τα επιτόκια Fed Funds θα έφταναν στο όριο του 3,75-4% μέχρι το τέλος του 2022.

Η αγορά τιμολογεί πλέον μια κίνηση στα επιτόκια στο 75-50-25 για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις και ο δείκτης οικονομικών συνθηκών της G.S έχει «σφίξει» σημαντικά λόγω της πιο «hawkish» στροφής των προσδοκιών. «Το πώς θα «εξουδετερωθεί» αυτή η οπισθοχώρηση εξαιτίας των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών με άλλες βασικές αναπτυξιακές κινήσεις το 2023 είναι πιο αβέβαιο πλέον και μπορούμε να φανταστούμε ότι ο κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια θα επεκταθεί πέρα από φέτος» σημειώνει η Goldman Sachs.

«Οι αξιωματούχοι της Fed ακούγονται πιο επιθετικοί και φαίνεται να υπονοούν ότι η πρόοδος προς τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν είναι τόσο ομοιόμορφη ή γρήγορη όσο θα ήθελαν», αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων ο Jan Hatzius, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Fed αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια στις συνεδριάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι της Goldman υποστηρίζουν ότι η αυστηρότερη πολιτική θα διατηρήσει την ανάπτυξη σε χαμηλά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εχθές, η αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ, επανέλαβε την πρόθεση της Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μέχρι την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. «Η πολιτική μας θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να παρέχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο», ανέφερε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider