Ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις για «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, οι οποίες θα συζητηθούν τον Οκτώβριο προκειμένου να ενισχύσουν το πλαίσιο της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, αναμένονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο θεσμός της διαμεσολάβησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα της εξωδικαστικής ρύθμισης αποβαίνει άκαρπο ή η ρύθμιση απορρίπτεται από τους πιστωτές. Παράλληλα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάλυση στατιστικών δεδομένων και στο «ξεκαθάρισμα» αιτήσεων για ρυθμίσεις οφειλών που έχουν υποβληθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προκειμένου να επιταχύνει τη ροή αποτελεσμάτων του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μετά την ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων μερών στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στα μέσα Ιουλίου με στόχο τεχνικές βελτιώσεις στον μηχανισμό, αυτός ανέπτυξε μεγάλες ταχύτητες. Κάτι που αποδεικνύεται από τα ποσοστά εγκρισιμότητας για ρυθμίσεις που έδωσαν οι πιστωτές και τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, τον Αύγουστο ξεπέρασαν το 75%, όταν τους προηγούμενους μήνες ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, με 24% τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οριστικά έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ρυθμίσεις οφειλών 3,9 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί ρυθμίσεις 800 εκατ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις (και τέτοιες νοούνται οι ρυθμίσεις στις οποίες έχει καταβληθεί και η πρώτη δόση από τον οφειλέτη) ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ. Ποσό που, όπως αναφέρει στο insider.gr, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, με την επιτάχυνση στη ροή του μηχανισμού μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ ολοκληρωμένων ρυθμίσεων μέχρι τα τέλη του έτους.
Όπως επισημαίνει η κα Αθανασοπούλου, η δυναμική του εξωδικαστικού μηχανισμού είχε χαθεί εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, τα οποία απαιτούσαν μεγάλη ενέργεια για να επιλυθούν από το σύνολο των εμπλεκομένων και ο κάθε «παίκτης» να σκύψει πάνω στο εργαλείο του εξωδικαστικού. «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα εργαλείο που η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έφτιαξε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους πιστωτές (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αγνοήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ειδικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει στις μέρες μας η οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ειδική Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ.
Ο διάλογος για τη βελτίωση παραμέτρων της διαδικασίας της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών συνεχίζεται, οι ολοκληρωμένες νομοθετικές προτάσεις αναμένονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν τον Οκτώβριο και θα καταλήξουν σε βελτιώσεις του νόμου 4738/2020, ενδεχομένως και σε κάποιες αλλαγές. Κομβικό ρόλο στη βελτίωση του πλαισίου θα έχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, τον οποίο η ΕΓΔΙΧ μελετά να ενισχύσει και να εντάξει στη διαδικασία, έτσι ώστε ο εξωδικαστικός μηχανισμός – αν και οριζόντιο μέτρο και μέσο – να δώσει λύσεις και σε υποθέσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, περιορίζοντας τις περιπτώσεις που καταλήγουν άκαρπες ή απορρίπτονται από τους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των τεχνικών βελτιώσεων στον μηχανισμό, μόλις προχθές δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για απλοποιήσεις στη διαδικασία, με ενδεικτική την προσκόμιση από τον οφειλέτη του πιστοποιητικού φερεγγυότητας, το οποίο μπορεί πλέον να καταθέσει εντός έξι μηνών, χωρίς να εμποδίζεται η πρόοδος και το αποτέλεσμα της ρύθμισης της οφειλής.
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΓΔΙΧ θα «ξεκαθαρίσει» το backlog στις πλατφόρμες του εξωδικαστικού από όσους μπήκαν και δεν προχώρησαν την αίτηση (σημειώνεται ότι πολλοί σύμβουλοι έχασαν την προθεσμία αποδοχής γιατί νόμιζαν ότι ο Αύγουστος θα ήταν νεκρός μήνας,) δίνοντάς τους προθεσμία να ολοκληρώσουν ή να επανεκκινήσουν την αίτηση.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα ενήμερα δάνεια οφειλετών παραμένουν στον «κουβά» των ρυθμίσεων που αιτούνται οι οφειλέτες, μαζί με το σύνολο των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές που δεν εξυπηρετούνται. Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης είχαν ζητήσει τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά να μην τίθενται προς ρύθμιση ενιαία με τις οφειλές που δεν εξυπηρετούνται, διότι έτσι δημιουργείται κίνητρο για τον δανειολήπτη να παύσει να τα εξυπηρετεί και αυτά. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΕΓΔΙΧ δεν αποδέχονται εξαίρεση των ενήμερων δανείων, αφενός διότι συνήθως αφορά έναν μόνο πιστωτή από τους πολλούς που αφορά η ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφετέρου λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και καθιστούν αναγκαία την μέγιστη βοήθεια προς τους οφειλέτες ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.