Παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης την ώρα που ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπροστά στο φόβο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά επίπεδα, γυρίζουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αναζητώντας άλλες λύσεις για τη θέρμανση των κατοικιών τους ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
«Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ. Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω. Έχω συγκαλέσει για αυτή την εβδομάδα σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna.
Τα δύο σενάρια
Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αποσαφήνισε, ωστόσο, το είδος της παρέμβασης που σχεδιάζει για την τιμή στα καυσόξυλα και το πέλετ. Κατά τις πληροφορίες δύο είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην εν λόγω αγορά.
Το πρώτο σενάριο, το οποίο όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων και των πέλετ. Πρόκειται ωστόσο για ένα μέτρο που δεν προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η επιβολή πλαφόν στην τιμή ενός προϊόντος δημιουργεί συνθήκες «μαύρης» αγοράς, αφού αναπόφευκτα οδηγεί τους άμεσα εμπλεκόμενους στην επιβολή της ανώτατης τιμής. Η επιβολή πλαφόν στην τιμή ενός προϊόντος δεν αποφασίστηκε ούτε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού όταν η ζήτηση για προστατευτικές μάσκες σκαρφάλωσε στα ύψη σχεδόν… εν μια νυκτί.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης, είναι η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ξυλείας, στα πρότυπα του μέτρου για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που επιβλήθηκε σε καύσιμα και είδη διατροφής τον περασμένο Μάρτιο, λίγα 24ωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οδηγός για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων τέθηκε, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ το πλαφόν επιβλήθηκε όχι μόνο στην πώληση αγαθών, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών.
Τούτων δοθέντων, μένει να φανεί τελικά τι θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όποια κι αν είναι η παρέμβαση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας των επιχειρήσεων.
Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «χρυσάφι» έχουν αρχίσει να πληρώνουν οι καταναλωτές την αγορά καυσόξυλων και πέλετ προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέρμανσή τους για τον χειμώνα. Ήδη, οι τιμές στα καυσόξυλα έχουν αυξηθεί κατά 20% - και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κατά 30% - σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ανηφόρα τραβάει την ίδια στιγμή και η τιμή αγοράς του πέλετ.