Την εικόνα της ανθεκτικής οικονομίας που στηρίζεται σε άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών, διατηρεί τη μεταρρυθμιστική της ορμή και καταφέρνει να απομειώνει έλλειμμα και χρέος δημιουργώντας παράλληλα μέσω υπεραπόδοσης φορολογικών εσόδων το περιθώριο για μέτρα στήριξης επιχειρεί να μεταφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις επόμενες 15 ημέρες προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό. Η εικόνα θα αποτυπώνεται σε 3 ξεχωριστά πορίσματα που ολοκληρώνει: την έκθεση για την πορεία ελλείμματος και χρέους, για την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάκαμψης (που συνδέονται με την 2η δόση) και για το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2023.
Στο εξωτερικό οι αποδέκτες του «μηνύματος» είναι πολλοί: από την επενδυτική κοινότητα και τους ξένους οίκους στην προσπάθεια να αρθούν οι επιφυλάξεις που ακόμη υπάρχουν (και λόγω της παγκόσμιας κρίσης και των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί) στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα, έως την ΕΕ και τη διασφάλιση ότι θα συνεχίσει να καταγράφεται θετικό πρόσημο στις αξιολογήσεις των επόμενων μηνών, επιτρέποντας έτσι να διασφαλιστεί και η επάρκεια των μέτρων στήριξης για το χειμώνα που έρχεται.
Η διατήρηση της εγχώριας δυναμικής σε επίπεδο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διασφάλιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης και το 2023 είναι αυτό που μπορεί να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση. Επιχειρεί να διασφαλίσει πως η καλή πορεία των εσόδων που κατεγράφη και τον Αύγουστο θα συνεχισθεί (σ.σ. υπέρβαση 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ θεωρούνται ότι συνιστούν έναν «σκληρό» πυρήνα υπερεσόδων προς διανομή, τροφοδοτώντας το πακέτο στήριξης των 5,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της ωστόσο παράλληλα και στο εξωτερικό, με σχετικά καλά τα νέα από το πεδίο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου (που συνεχίζουν να διορθώνουν στα 188 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή στα επίπεδα που είχαν στις αρχές Αυγούστου), περιορίζοντας έτσι (σε έναν μικρό βαθμό) το κόστος δημόσιας συνειφοράς στο πακέτο του ρεύματος (σ.σ. το κόστος του Οκτωβρίου για τον λόγο αυτό αλλά και εξ αιτίας του μείγματος ενέργειας και των αλλαγών στον μηχανισμό αναμένεται πως θα κοστίσει ακόμη και το 1/4ο από ότι το Σεπτέμβριο).
Ωστόσο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, το κατά πόσο θα υπάρχει επαρκής κάλυψη το χειμώνα συνδέεται με το τι θα αποφασιστεί τελικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση αλλά και για το πως θα «ερμηνευθεί» η πρόταση της Επιτροπής για στοχευμένη στήριξη και για μείωση κατανάλωσης. Με το πρόβλημα ακρίβειας έχει και γιγαντωθεί σε πολλούς τομείς και θα έχει διάρκεια. Για το θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, προαναγγέλλοντας και πως εντός της εβδομάδος θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης μέτρων. «Είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης» είπε ο πρωθυπουργός.
Η εικόνα της οικονομίας
Η πορεία της οικονομίας αλλά και ο σχεδιασμός για το 2023 περνά μέσα από 3 πορίσματα τα οποία πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά:
*Το πρώτο πόρισμα συνδέεται με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) και την υποχρέωση της χώρας (όπως και όλων των κρατών της ΕΕ) δύο φορές το χρόνο να καταθέτει στο στατιστικό άξονα της Κομισιόν, στη Eurostat, απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος αλλά και προβολές για φέτος με βάση τα νέα δεδομένα. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει και από το ΥΠΟΙΚ και θα στείλει η ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα επικυρωθούν από την Εurostat στις 21 Οκτωβρίου. Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται, με μοχλό το πολύ ψηλό ονομαστικό ΑΕΠ, αλλά και τη διατήρηση του στόχου περιορισμού του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ να αποδειχθεί η ταχύτατη μείωση και φέτος του χρέους (κάτω από τα επίπεδα του 2019). Έχοντας ωστόσο ως αγκάθι τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα από την Eurostat για το πώς και αν θα αποτυπωθούν τελικά στο χρέος ο φορέας ακινήτων και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο τραπεζικό τομέα, που εκκρεμεί από τον καιρό της ενισχυμένης εποπτείας.
*Στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προωθεί προς κατάθεση το Σεπτεμβρίου το αίτημα για τη 2η δόση το οποίο συνοδεύεται από αποτίμηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (οροσήμων και στόχων) που περιλαμβάνουν δεκάδες μεταρρυθμίσεις. Η εκπλήρωση τους θα αποτιμηθεί και με πόρισμα των Θεσμών (αργότερα το φθινόπωρο), οδηγώντας στην εκταμίευση της δόσης έως το Δεκέμβριο και συνιστώντας μία ακόμη «πιστοποίηση» της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.
*Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου (με βάση τη σχετική συνταγματική υποχρέωση), θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023. Περιλαμβάνοντας τα νέα μέτρα στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και το στόχο επιστροφής σε πλεονάσματα το 2023, επίτευξης ρυθμού ανάπτυξης 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023 ( έναντι μέσου όρου ΕΕ 3,1% για το 2022 και 0,9% για το 2023). Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ φέτος. Ο μέσος ευρωπαϊκός πληθωρισμός εκτιμάται στο 8,1% για το 2022 και στο 5,5% για το 2023. Ο Προϋπολογισμός στην τελική του μορφή θα κατατεθεί το Νοέμβριο προσαρμοσμένος και από τις συστάσεις που στο μεταξύ θα έχει εκδώσει και για τον προϋπολογισμό αλλά και για την ενισχυμένη εποπτεία η Κομισιόν, αλλά και με βάση αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τον Οκτώβριο σε Ευρωπαϊκό πεδίο τόσο για κοινή παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση όσο και για πιθανές δημοσιονομικές διευκολύνσεις ειδικά για το 2023 λόγω της πολύ πιο μεγάλης, από ότι αναμενόταν, κρίσης ανά την ΕΕ.