Με τον πληθωρισμό στη Σουηδία να διαμορφώνεται στο 9%, που αποτελεί υψηλό τριών δεκαετιών, η Riksbank αύξησε τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης σήμερα.
Πλέον, το βασικό επιτόκιο της σουηδικής τράπεζας με έδρα τη Στοκχόλμη κυμαίνεται στο 1,75%, με την ίδια να προειδοποιεί πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός».
Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός «υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και καθιστά πιο δύσκολο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα νοικοκυριά να ελέγξουν τα οικονομικά τους».
«Η πορεία του πληθωρισμού στο μέλλον είναι δύσκολο να αξιολογηθεί και η Riksbank θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική όπως κρίνει απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2%. Η αύξηση των τιμών και το υψηλότεροι τόκοι γίνονται αισθητοί από καταναλωτές και εταιρείες και πολλά νοικοκυριά θα έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Ωστόσο, θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρό για τα νοικοκυριά και τη σουηδική οικονομία γενικότερα εάν ο πληθωρισμός παρέμενε στα σημερινά υψηλά επίπεδα», ανέφερε η Riksbank.
Η απότομη αύξηση έρχεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 75 μονάδων βάσης καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές.
Mε αυτή την εξέλιξη, διαψεύστηκαν πολλοί οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg που εκτιμούσαν ότι η Riksbank θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εισάγει αύξηση 75 μονάδων βάσης.
Δεν ήταν λίγοι οι αξιωματούχοι στη μεγαλύτερη οικονομία ανάμεσα στις σκανδιναβικές χώρες που υποβάθμισαν τις πληθωριστικές τάσεις με αποτέλεσμα να αργήσουν να αντιδράσουν, ενώ ο πληθωρισμός φλερτάρει με το 10% το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1991, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για 11 συνεχόμενους μήνες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank, Ματίας Πέρσον εκτίμησε πως μια τόσο μεγάλη αύξηση στα επιτόκια θα βλάψει τα νοικοκυριά που μειώνουν βασικά τους έξοδα εν μέσω πίεσης από το ενεργειακό κόστος.
«Η οικονομία επιβραδύνεται ήδη, ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση. Είδαμε επίσης εταιρείες όπως η Electrolux και η Thule να προειδοποιούν για τα κέρδη και να ανακοινώνουν εξοικονόμηση κόστους» σημείωσε.