Δικηγόροι με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία αλλά και ελεγκτές και λογιστές φοροτεχνικοί Α’ τάξεως θα μπορούν να διορισθούν ως διαχειριστές αφερεγγυότητας ενώ η αμοιβή τους θα φτάνει στο 5% της άξιας της περιούσιας που θα εκποιηθεί ή θα ρευστοποιηθεί.
Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 θέτωντας τους κανόνες που θα καθορίζουν το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν οι διαχειριστές αφερεγγυότητας στα πλαίσια του Πτωχευτικού Κώδικα.
Οι διαχειριστές αφερεγγυότητας θα ασκούν τα καθήκοντα τα οποία σήμερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ανατίθενται στο σύνδικο πτώχευσης, στο μεσολαβητή και ειδικό εντολοδόχο της διαδικασίας εξυγίανσης, στον ειδικό εκκαθαριστή της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι διαχειριστής αφερεγγυότητας μπορεί να διορισθεί φυσικό πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι κατέχει ισχύουσα άδεια, η οποία χορηγείται από την αρμόδια αρχή εφόσον ο υποψήφιος επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις. Προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις είναι να ασκεί για μια πενταετία τουλάχιστον το δικηγορικό επάγγελμα ή το επάγγελμα του νόμιμου ελεγκτή ή λογιστή φοροτεχνικού Α’ τάξεως.
Oι εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας του διαχειριστή αφερεγγυότητας θα είναι πανελλήνιες και γίνονται στην εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε χρόνου, μετά από προκήρυξη που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ωστόσο ως διαχειριστής αφερεγγυότητας δεν μπορεί να διοριστεί πρόσωπο το οποίο:
-συνδέεται με τον οφειλέτη με συγγένεια εξ αίματος ή αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή υιοθεσία και εκ πλαγίου μέχρι τέταρτου βαθμού ή είναι σύζυγος αυτών.
-συνδέεται με τον οφειλέτη ή πρόσωπο που ελέγχει ή ελέγχεται από τον οφειλέτη με συμβατική σχέση,
-την πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε διαδικασία αφερεγγυότητας:
-συμμετείχε στη διαχείριση ή εκπροσώπηση της επιχείρησης του οφειλέτη, ή
-είχε την ιδιότητα του νόμιμου ελεγκτή της επιχείρησης του οφειλέτη ή
- την τριετία πριν την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε διαδικασία αφερεγγυότητας είχε λάβει άμεσα ή έμμεσα αμοιβή (ή είχε πληρωθεί απαίτησή του) από τον οφειλέτη ή πρόσωπο που ελέγχει ή ελέγχεται από τον οφειλέτη στο πλαίσιο σύμβασης παροχής εξαρτημένων ή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή σύμβασης έργου.
Το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου προβλέπει ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της αμοιβής του διαχειριστή αφερεγγυότητας λαμβάνονται υπόψη : η οικονομική αξία και το είδος της υπόθεσης, η επιμέλεια, η ικανότητα και εμπειρία του διαχειριστή, το είδος και η ποιότητα της παρασχεθείσας επιστημονικής εργασίας εκ μέρους του και τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε και βαρύνουν τον ίδιο.Ωστόσο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% του προϊόντος της εκποίησης ή ρευστοποίησης που πραγματοποιείται κάθε φορά.
Σε περιπτώσεις εκποίησης της επιχείρησης του οφειλέτη ως συνόλου ή ρευστοποίησης των κατ’ ιδίαν στοιχείων της χωριστά, επιτρέπεται η κατάρτιση έγγραφης συμφωνίας με πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη που έχουν επαληθευθεί, έστω και προσωρινώς, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων .Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή ο διαχειριστής αφερεγγυότητας θα δικαιούται να λάβει πρόσθετη αμοιβή, το ύψος και το είδος της οποίας θα εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος, όπως ιδίως το ύψος του τιμήματος της εκποίησης ή ρευστοποίησης και το χρόνο ολοκλήρωσης τους. Η πρόσθετη αμοιβή θα καταβάλλεται στο σύνολό της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκποίησης ή ρευστοποίησης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης του οφειλέτη ως λογιστική αξία.