Ρεύμα: Το σχέδιο για τη μείωση κατά 5% της κατανάλωσης, «κλειδώνουν» οι αποφάσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Το σχέδιο για τη μείωση κατά 5% της κατανάλωσης, «κλειδώνουν» οι αποφάσεις
Κρίσιμη η εθελοντική συμμετοχή στη μείωση και των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες περιορισμού της ζήτησης. Στο διάστημα περικοπών σίγουρα το τρίωρο 18:00-21-00, με την προσθήκη του διαστήματος, είτε 9-10 το πρωί είτε 21:00-22:00 το βράδυ.

Με γρήγορους ρυθμούς αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται η «φόρμουλα» με την οποία η Ελλάδα θα περιορίσει κατά 5% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, η μείωση της κατανάλωσης είναι υποχρεωτική (προφανώς για όλα τα κράτη-μέλη) και θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Με δεδομένο ότι ο στόχος για το «ψαλίδι» στο ρεύμα θα τεθεί σε εφαρμογή σε λιγότερο από δύο μήνες, όλες οι χώρες προετοιμάζουν πυρετωδώς τα μέτρα που θα θέσουν σε εφαρμογή για την επίτευξή του. Στο ίδιο μήκος κύματος, την Παρασκευή (7/10) πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκπροσώπων των 5 Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης) που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα.

Σε εθελοντική βάση η συμμετοχή των νοικοκυριών

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι οι ώρες αιχμής θα καλύψουν ένα 4ωρο της ημερήσιας κατανάλωσης. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται σίγουρα το διάστημα 18:00-21-00 το απόγευμα, με την προσθήκη μίας ακόμη ώρας – είτε στις 9-10 το πρωί είτε στις 21:00-22:00 το βράδυ. Επίσης, στόχος είναι στο «ψαλίδι» να συμπεριληφθούν και τα Σαββατοκύριακα, εκτός από το 5νθημερο, στην περίπτωση που πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που θα θέτει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις (χαμηλής τάσης) θα κληθούν να συμμετάσχουν στην περικοπή σε εθελοντική βάση, ώστε να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους σε ώρες εκτός των επίμαχων διαστημάτων. Έτσι, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει να «τρέχει» ενημερωτική εκστρατεία με σχετικές συστάσεις προς τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι συστάσεις αυτές θα αφορούν την αποφυγή χρήσης των πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (όπως κουζίνας, ηλεκτρικού θερμοσίφωνα) κατά τις ώρες αιχμής, όπως και τον περιορισμό του θερμοστάτη στην περίπτωση που χρησιμοποιούν . Παράλληλα, με την καμπάνια θα καλούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εξορθολογίσουν όλο το 24ωρο τη χρήση ηλεκτρισμού, καθώς παράλληλα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη έχουν αναλάβει τον εθελοντικό στόχο περιορισμού κατά 10% συνολικά της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τη φετινή χειμερινή περίοδο.

«Φόρμουλα» για τις βιομηχανίες μέσης τάσης

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η επίτευξη του στόχου του 5% θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης των βιομηχανιών υψηλής και μέσης τάσης, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών που θα κάνει ο ΑΔΜΗΕ για την αποζημίωσή τους. Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης που δεν είναι εξοικειωμένες με ανάλογες διαδικασίες (όπως συμβαίνει με την υψηλή τάση για την οποία έχει προηγηθεί η Διακοψιμότητα), στόχος είναι να προωθηθεί η συμμετοχή τους μέσα από τις εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έτσι και αλλιώς τη διαχείριση ολόκληρων χαρτοφυλακίων ζήτησης φορτίου.

Αυτές οι εταιρείες είναι οι ΦοΣΕ Απόκρισης Ζήτησης, οι οποίοι σε κανονικές συνθήκες προσφέρουν υπηρεσίες ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα, περικόπτοντας φορτία από τους πελάτες που εκπροσωπούν, όταν τους ζητηθεί. Έτσι, η συμμετοχή των 5 ΦοΣΕ στη σύσκεψη της Παρασκευής έγινε ακριβώς ώστε να εμπλακούν οι φορείς στους διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ, «κινητοποιώντας» με αυτό τον τρόπο τις βιομηχανίες μέσης τάσης.

Για αυτό τον σκοπό, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες το σχήμα των διαγωνισμών, ώστε οι ΦοΣΕ να ξεκινήσουν τις «κρούσεις» σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις οι οποίες είτε είναι ήδη πελάτες τους είτε όχι. Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ, που απομένει να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, είναι οι διαγωνισμοί να διενεργούνται σε μηνιαία βάση, με τις βιομηχανίες να υποβάλλουν προσφορές για μία σειρά από «προϊόντα» μείωσης της κατανάλωσης.

«Κλειδί» τα νοικοκυριά

Το «σχήμα» του Διαχειριστή θα βασιστεί στα σενάρια που έχουν ήδη γίνει, για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος όλων των καταναλωτών – τόσο αυτών που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, όσο και των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, που θα κληθούν να συμβάλουν εθελοντικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν στην προχθεσινή σύσκεψη, εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί το «ψαλίδι» κατά 5% στη ζήτηση στις ώρες αιχμής, θα πρέπει σε ημερήσια βάση να περιορισθεί η κατανάλωση κατά περίπου 300 Μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως για να γίνει πραγματικότητα το «ψαλίδι», είναι κρίσιμη η ενεργειακή συμπεριφορά των νοικοκυριών. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση στη χαμηλή τάση μειώνεται τους τελευταίους μήνες, με κύρια αιτία την άνοδο του κόστους του ηλεκτρισμού. Έτσι, στην περίπτωση που και ο χειμώνας είναι ήπιος, η εξοικονόμηση στη χαμηλή τάση αναμένεται να συνεχιστεί, με συνέπεια οι διαγωνισμοί να μπορέσουν να καλύψουν την υπόλοιπη μείωση που θα απαιτηθεί.

Οι εκτιμήσεις είναι πιο δυσοίωνες στο σενάριο που δεν ανακοπεί η αποκλιμάκωση της ζήτησης από τους οικιακούς καταναλωτές – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν φέτος έχουμε βαρυχειμωνιά και τα νοικοκυριά αναγκαστούν να αυξήσουν τη ζήτηση για να θερμανθούν, παρά τις «τσουχτερές» τιμές. Σε αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι δύσκολα θα φτάσει η ευελιξία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, για να γίνει πραγματικότητα ο «κόφτης» του 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα γίνουν οι αιτήσεις, πότε θα δοθεί

Τα 3+1 έργα που θα καθορίσουν την «επόμενη μέρα» στον χώρο των υποδομών

Πώς η βιωσιμότητα αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην κατανάλωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider