Μονόδρομο χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού τους επόμενους μήνες οι αρτοποιοί της χώρας, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο, απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Όπως αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, για να είναι ανοιχτός και αύριο ο φούρνος της γειτονιάς, χωρίς να απειληθεί με «λουκέτο», θα «πρέπει να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού», προκειμένου να καλυφθεί το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, καθώς οι αρτοποιοί αντιλαμβάνονται πλήρως τη βαρύνουσα σημασία του ψωμιού για τα ελληνικά νοικοκυριά και δεν θα λειτουργούσαν ποτέ εις βάρος των καταναλωτών. Όμως κάποιες ανατιμήσεις δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν…
Οι τιμές των πρώτων υλών βρίσκονται στα ύψη. «Οι τιμές στα άλευρα έχουν διπλασιαστεί», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Μούσιος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες. «Μπορεί να μειώνονται οι τιμές των σιτηρών διεθνώς αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην αγορά», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος για ελλείψεις πρώτων υλών, αφού η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την αυτάρκειά της.
Καλπάζει η τιμή στο ψωμί
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί δύο γύροι ανατιμήσεων στο ψωμί. Ο πρώτος γύρος ήταν πριν από περίπου 11 μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο και ο δεύτερος γύρος τον Μάρτιο του 2022 λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης που έβαλε «φωτιά» στις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, παρασύροντας ανοδικά όπως ήταν φυσικό και την τιμή του ψωμιού.
«Στο ψωμί έγιναν ανατιμήσεις 15-16%», παραδέχθηκε ο κ. Μούσιος για να προσθέσει πως «από 2,60-2,70 ευρώ το κιλό, πλέον το ψωμί έχει φτάσει να πωλείται στα 3,00-3,10 ευρώ το κιλό». Υποστήριξε ωστόσο πως το ψωμί που τόσο χρειάζονται τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθεί να πωλείται πιο φθηνά σήμερα στον φούρνο της γειτονιάς από ότι πωλείται στα σούπερ μάρκετ.
«Δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος για να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα»
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δεν είναι λίγα τα αρτοποιεία της χώρας που έχουν επιλέξει να μην διευθετούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος προκειμένου να έχουν χρήματα για να μπορούν να καλύπτουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Από τις αρχές του έτους σαν Ομοσπονδία κάναμε περισσότερες από 50 παρεμβάσεις, προκειμένου να μην κοπεί ή να επανασυνδεθεί τάχιστα το ρεύμα σε αρτοποιεία – μέλη μας», δεν δίστασε να αποκαλύψει ο κ. Μούσιος.
Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία επιβεβαίωσε την ξέφρενη πορεία των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι ένα μέσο αρτοποιείο είχε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 2.000 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 θα κληθεί να πληρώσει 6.000 ευρώ περίπου. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, με μια μέση επιχείρηση του κλάδου να πληρώνει 870 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021 και ένα χρόνο μετά – τον Ιούνιο του 2022 – να καταβάλλει για φυσικό αέριο 1.350 ευρώ το μήνα. Τον περασμένο Αύγουστο κατέβαλε 1.780 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 2.600 ευρώ.
Βλέποντας μια κατάσταση που, όπως τόνισε, θα έχει διάρκεια, ο κ. Μούσιος κατέστησε επιτακτική την ανάγκη η πολιτεία να παρέχει επιδοτήσεις στα αρτοποιεία, προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξοικονομώντας μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. «Κάποιες ομάδες αρτοποιών σε Λάρισα και Τρίκαλα βάζουν μπρος τα φωτοβολταϊκά», ανέφερε.
Να σημειωθεί εδώ ότι η χώρα αριθμεί 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία, τα οποία έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν σωρευτικά τα 3,5 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία. «Προχωρήσαμε σε ανακαινίσεις των καταστημάτων μας και σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας όλα αυτά τα χρόνια με ίδια κεφάλαια κυρίως και όχι στηριζόμενοι στις δανειοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Μούσιος.