Το ΔΝΤ «βλέπει» απώλειες έως και 20% στις αμερικανικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ «βλέπει» απώλειες έως και 20% στις αμερικανικές μετοχές
Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και μειωμένες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση στην αξία των μετοχών.

Για την πιθανότητα μεγάλη πτώσης στην αξία των αμερικανικών μετοχών έκανε λόγο το στέλεχος του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, μιλώντας στο CNBC.

Ο διευθυντής νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του Ταμείου ανέφερε πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και οι μειωμένες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση στην αξία των μετοχών.

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν, για το ότι ο S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου μπορεί να σημειώνει περαιτέρω πτώση κατά 20% το επόμενο διάστημα, ο Άντριαν απάντησε πως «αυτό είναι σίγουρα πιθανό».

Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500 έχει απωλέσει το 25% της αξίας του από την αρχή του 2022 έως και χθες.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο της τον Σεπτέμβριο στο 3%-3,25%, το υψηλότερο από τις αρχές του 2008, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό του 8,3% σε ετήσια βάση. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανακοινώνονται την Πέμπτη.

«Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Jamie Dimon είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή στο συναίσθημα επίσης. Και αυτό, φυσικά, θα ανατροφοδοτούσε την οικονομική δραστηριότητα», εξήγησε ο Adrian.

«Τώρα, όσον αφορά τον αριθμό του 20%, είναι σίγουρα πιθανό. Δεν είναι η βασική μας γραμμή, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πιθανό».

Ο Adrian πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έθετε συγκεκριμένο αριθμό για τη βασική του γραμμή, αλλά ότι ήταν ένα σημείο όπου οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να γίνονται αυστηρότερες, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.

Την Τρίτη, το ίδρυμα δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, στο οποία προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το επόμενο έτος, 0,2% χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου.

Ανέφερε επίσης ότι το 2023 θα μοιάζει με ύφεση για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να βιώνει συρρίκνωση.

Αυξημένοι οι κίνδυνοι κρίσης

Ο Adrian δήλωσε ακόμα ότι παρά την πρόσφατη αστάθεια σε τομείς όπως τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, η βασική γραμμή του ΔΝΤ συνεχίζει να είναι ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές συνεχίζουν «με εύρυθμο τρόπο» και δεν θα οδηγήσουν σε μια πλήρη κρίση όπως θα ήταν μια «στιγμή Lehman».

Όμως, συμπλήρωσε, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι.

«Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι πολύ αυξημένοι. Ήταν υψηλότεροι μόνο σε περιόδους οξείας κρίσης, όπως η κρίση του 2008, η κρίση του Covid του 2020 ή η κρίση του ευρώ», είπε.

«Λοιπόν, ναι, βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ πιεστική στιγμή, ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε ένα συστημικό συμβάν. Αλλά η πιθανότητα είναι σίγουρα αυξημένη σε αυτό το σημείο».

Οι τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, όταν προκλήθηκε μεγάλη πίεση από το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε. Ωστόσο, ένα δυσμενές σενάριο στις αναδυόμενες αγορές θα σήμαινε πως το 30% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων θα έμενε υποκεφαλαιοποιημένο και οι ευπάθειες του μη-τραπεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στο τραπεζικό σύστημα, προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Schmieding (Berenberg): Αναμένουμε σοβαρή ύφεση το χειμώνα - H εκτεθειμένη Γερμανία και το μικρό πλεονέκτημα της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider