Ρεύμα: «Φρένο» στις αλλαγές προμηθευτή τον Σεπτέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: «Φρένο» στις αλλαγές προμηθευτή τον Σεπτέμβριο
Μειωμένη κατά 6,5% η κινητικότητα στην εγχώρια λιανική αγορά τον προηγούμενο μήνα, καθώς 6.500 λιγότεροι καταναλωτές άλλαξαν εταιρεία προμήθειας, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021. Αιτία τα «σκαμπανεβάσματα» στις χρεώσεις των προμηθευτών, με συνέπεια λήγει καταναλωτές να είναι διατεθειμένοι να αλλάζουν πάροχο ακόμη και κάθε μήνα.

Σημάδια ύφεσης της κινητικότητας στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι αλλαγές προμηθευτή ήταν λιγότερες κατά 6,5% από τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στον περασμένο μήνα μετακινήθηκαν σε νέο πάροχο ρεύματος περίπου 93.500 καταναλωτές. Ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά 6.500 από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν είχαν αλλάξει εταιρεία προμήθειας ρεύματος περί τους 100.000 καταναλωτές.

Η ελάττωση στις αλλαγές προμηθευτή έρχεται σε αντίθεση με τον Αύγουστο (πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μοντέλου στη λιανική αγορά ρεύματος), όταν είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια ενίσχυσης της κινητικότητας. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, κατά το πρώτο 20ημέρο του μήνα, οι αλλαγές προμηθευτή είχαν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 20% περίπου.

Μάλιστα, ο Αύγουστος «έκλεισε» με αύξηση των μετακινήσεων σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο άγγιξε το 30%. Επομένως, με δεδομένο ότι η αλλαγή προμηθευτή δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους καταναλωτές μέσα στο καλοκαίρι, φαινόταν να προλειαίνεται το έδαφος για ενίσχυση της κινητικότητας από τον επόμενο μήνα.

Ανασταλτικές οι υψηλές χρεώσεις του Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο δεύτερος μήνας εφαρμογής του νέου μοντέλου στη λιανική, σύμφωνα με το οποίο οι προμηθευτές ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές πλέον μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς κανένα περιορισμό, «οδεύοντας» σε κάποια εταιρεία με μικρότερη χρέωση, έχει κρίσιμη σημασία οι συνέπειες που έχει στις μετακινήσεις η άρση οποιουδήποτε πέναλτι

Παράγοντες πάντως της αγοράς εκτιμούν πως ο βασικός λόγος για την αναστροφή της τάσης τον Σεπτέμβριο ήταν οι υψηλές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, προσαρμοζόμενοι στις εκτιμήσεις που υπήρχαν στα τέλη Αυγούστου, για τα επίπεδα στα οποία θα κινούνταν οι χονδρεμπορικές τιμές τον Σεπτέμβριο. Χρεώσεις οι οποίες ήταν κατακόρυφα αυξημένες έναντι του προηγούμενου μήνα, αγγίζοντας και τα 80 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο ελάχιστες εταιρείες ξεπέρασαν τα 60 λεπτά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το άλμα στις χρεώσεις λειτούργησε διπλά ανασταλτικά για τους περισσότερους καταναλωτές, καταρχάς γιατί δεν τους επέτρεψε να αποκτήσουν μία εικόνα για την τιμολογιακή στρατηγική που έχει χαράξει κάθε εταιρεία. Έτσι, όταν μία εταιρεία ανακοινώνει τον Αύγουστο τη μικρότερη χρέωση, και τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη, η αλλαγή προμηθευτή φαίνεται να αφορά σε αρχική φάση κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θα είναι διατεθειμένα ακόμη και κάθε μήνα να μπαίνουν στη διαδικασία μετακίνησης σε άλλο πάροχο, αν πρόκειται να περιορίσουν έτσι τους λογαριασμούς τους.

Χωρίς θεαματικές αλλαγές τους πρώτους μήνες

Αυτή η μερίδα όμως των «ευέλικτων» καταναλωτών φαίνεται να αποτελεί ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο της εγχώριας πελατειακής βάσης. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών θα επιλέξει να περιμένει να περάσουν κάποιοι μήνες με το νέο μοντέλο, ώστε να γίνει πιο σαφής η στρατηγική που ακολουθεί κάθε εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, ακόμη κι αν δεν είχαν προηγηθεί οι αισθητά χαμηλότερες χρεώσεις του Αυγούστου, οι υψηλές τιμές λειτουργούν έτσι κι αλλιώς για τους περισσότερους καταναλωτές αποτρεπτικά στην αλλαγή προμηθευτή. Κι αυτό γιατί όταν οι χρεώσεις έχουν «πάρει φωτιά», πριν από τις επιδοτήσεις, ο καταναλωτής αποθαρρύνεται από να αντιπαραβάλει τις προσφορές των παρόχων, καθώς σε σχέση με την τελική επιβάρυνση είναι μικρό το όφελος που θα είχε αν αλλάξει εταιρεία.

Έτσι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι οποίοι από τον Αύγουστο επισήμαιναν στο Insider.gr ότι τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, δεν αναμένονται θεαματικές αυξήσεις στις αλλαγές προμηθευτή. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις Νοεμβρίου, με όλες τις εκτιμήσει να συγκλίνουν στο ότι θα είναι μικρότερες από τις τιμές που ανακοίνωσαν για τον τρέχοντα μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Το «πακέτο» 4 σημείων για την ενεργειακή κρίση – Έσχατης ανάγκης μέτρο το πλαφόν στο αέριο

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι, πώς και πότε θα πάρουν έως 1.600 ευρώ

Ρεύμα: Συνεχίζεται η προέλαση των ΑΠΕ – Πάνω από 50% το «πράσινο» μερίδιο για 35 ημέρες το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider