Οφειλές που προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αναζητώντας ρύθμιση, ενώ στην ουρά βρίσκονται οφειλές περίπου 19 δισ. ευρώ που αναμένεται να ρυθμιστούν σταδιακά και μάλιστα με «έκπτωση» στο επιτόκιο.
Η αξιοποίηση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς σημειώνει γεωμετρική αύξηση, όπως αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, με στοιχεία της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου (σ.σ. η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καταγράφει ανά εβδομάδα την πορεία του εξωδικαστικού), οι αιτήσεις για ρύθμιση που έχουν υποβληθεί οριστικά ανέρχονται σε 9.042 και αφορούν οφειλές 4,7 δισ. ευρώ. Οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανέρχονται σε 1.498, οι οποίες μπήκαν στην πλατφόρμα αντιπροσωπεύοντας οφειλές 390 εκατ. ευρώ και απέδωσαν ρυθμίσεις 250 εκατ. ευρώ (σ.σ. η διαφορά στα ποσά έχει να κάνει με το ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η ρύθμιση μπορεί να μην έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης και να ρυθμίστηκε μόνο το κομμάτι των οφειλών προς το Δημόσιο).
Η τάση χρήσης του εξωδικαστικού αυξάνεται διαρκώς από τη στιγμή που βελτιώθηκαν κάποιες τεχνικές παράμετροι της λειτουργίας του. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ροή οφειλών προς ρύθμιση ύψους 18,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 32.362 αιτήσεις που βρίσκονται πριν από το στάδιο της οριστικής υποβολής, με τους οφειλέτες να έχουν ξεκινήσει την αίτηση και να έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, 1.000 αιτήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και βρίσκονται στο στάδιο ψηφοφορίας από τους πιστωτές για την ρύθμιση.
Το Υπουργείο Οικονομικών, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν πέσει κυριολεκτικά πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εντοπίζοντας και επιλύοντας δυσλειτουργίες και δίνοντας κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εργαλείου.
Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσω ανόδου των επιτοκίων, τράπεζες και servicers συμφώνησαν με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να προχωρήσουν σε μείωση των spreads που διαμορφώνουν το τελικό επιτόκιο των ρυθμίσεων. Ειδικότερα, από τις 18 Οκτωβρίου ισχύουν μειωμένα περιθώρια, στο 2,50% από 3,25% για δάνεια με εξασφαλίσεις και στο 3% από 4,50% για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Τα περιθώρια αυτά προστίθενται στο Euribor τριμήνου και διαμορφώνουν το τελικό επιτόκιο για την αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης. Σήμερα, το Euribor τριμήνου ανέρχεται σε 1,45%. Επομένως, ένα δάνειο με εξασφαλίσεις έχει τελικό επιτόκιο 3,95% στη νέα σύμβαση ρύθμισης και αντιστοίχως ένα δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις ρυθμίζεται με επιτόκιο 4,45%.