Το Ευρώ απέναντι σε νέα απειλή - Πέραν του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Fed

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Ευρώ απέναντι σε νέα απειλή - Πέραν του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Fed
Η εσωτερική συνοχή και οι ρωγμές του γαλλογερμανικού άξονα αυξάνουν την αμφισβήτηση στις δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης της ΕΚΤ για την στήριξη του Ευρώ.

Η ύπαρξη του Ευρώ, κατά γενική ομολογία, ήταν - και εν μέρη παραμένει - «γέννημα» ενός ιστορικού γεγονότος και μιας ισχυρής διακρατικής συμφωνίας: της πτώσης της ΕΣΣΔ και την αποκάλυψη ενός νέου «ζωτικού χώρου» προς ανατολάς για τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης και της συγκρότησης του οικονομικο-πολιτικού γαλλογερμανικού άξονα που πάνω του στηρίχθηκε εξ αρχής η συγκρότηση της Ευρωζώνης.

Το πρώτο στοιχείο, μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργοποίηση των οκτώ (!) πακέτων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, έχουν αποκόψει την Ευρωζώνη από την Ρωσία, τον μεγάλο «πελάτη» για τις εξαγωγές της και τον κύριο «προμηθευτή» της με φθηνή ενέργεια (φυσικό αέριο/πετρέλαιο).

Τα τελευταία νέα αποκαλύπτουν πως η υπονόμευση αυτού του «πρώτου στοιχείου» έχει αρχίσει να θέτει εν αμφιβόλω, το δεύτερο στοιχείο, ήτοι τον γαλλογερμανικό άξονα.

Τόσο στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, όσο και στο μέτωπο της ενιαίας αμυντικής στρατηγικής, δεν υπάρχει τίποτα το «ενιαίο».

Όπως επίσης και στο μέτωπο της δημοσιονομικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Η επικείμενη έκτακτη συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι επιχειρεί να κατευνάσει τις ισχυρές πλέον ανησυχίες για τις ισχυρές αποκλίσεις, που από την μία έχουν οδηγήσει την Ε.Ε. σε αδιέξοδο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και από την άλλη οδηγούν σε σοβαρή «αμηχανία» την ηγεσία της ΕΚΤ για το πως θα στηρίξει το Ευρώ, κάτι που είναι ταυτόσημο με την διασφάλιση της «αγοραστικής δύναμης» των εισοδημάτων στην Ευρωζώνη.

Μία κρίσιμη συνάντηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κρίσιμο θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ισπανία, η Γαλλία και Γερμανία κινήθηκαν η κάθε μία ξεχωριστά αγνοώντας ο ένας τον άλλον, ενώ την ίδια στιγμή Γαλλία και Γερμανία κινούνται σε απολύτως αντίθετες κατευθύνσεις όσον αφορά τον «αμυντικό» εξοπλισμό της Ε.Ε. και των χωρών τους.

Το ίδιο διαπιστώνεται και στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις εθνικές οικονομίες τους, με την Γερμανία να δρομολογεί χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν -όσον αφορά τον εσωτερικό ανταγωνισμό - ένα πακέτο 200 δισ. ευρώ και την Γαλλία να κινείται ανάλογα με κρατική χρηματοδότηση των δικών της ενεργειακών ομίλων αγνοώντας τα γερμανικά αιτήματα στήριξης.

Και την Κομισιόν να παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να αρθρώσει λέξη...

Η τελευταία συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην γαλλική πόλη Εβιάν (όπου και το γνωστό ανθρακούχο νερό) στο ομώνυμο ξενοδοχείο, με θέα στην λίμνη της Γενεύης και με την συμμετοχή των ισχυρότερων γαλλικών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τον Σολτς και τον Μακρόν.

Έκτοτε επρόκειτο να συναντηθεί το λεγόμενο γαλλογερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο, που ακυρώθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Οι δυσαρέσκειες και από τις δύο πλευρές έχουν ήδη διαχυθεί στον ευρωπαϊκό τύπο και σχολιάζονται πλέον ευρέως.

Τόσο που οι δύο ηγέτες υποχρεώθηκαν σε άρον – άρον συνάντηση στο Παρίσι.

Με την διαφορά ότι όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, δεν θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην συνέχεια... Τουλάχιστον αυτό ισχύει μέχρι στιγμής, εκτός και αν στην διάρκεια της συνάντησης προκύψουν οι προϋποθέσεις για την από κοινού εμφάνιση των δύο ηγετών που θα κληθούν - έτσι συμβαίνει συνήθως στα διεθνή ΜΜΕ – να απαντήσουν σε πολύ δύσκολες και μη ελεγχόμενες ερωτήσεις...

Και η ΕΚΤ στο... ακουστικό της

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει την ρητορική της η ΕΚΤ την Πέμπτη.

Τόσο όσον αφορά στην συνολική πολιτική της και το εύρος των παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με το «κόστος» του ευρώ όσο και στο αν και πόσο θα διατηρηθούν ή όχι τα τρέχοντα επίπεδα ρευστότητας στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα καθορίσει την «θέση» του Ευρώ στο διεθνές συναλλαγματικό στερέωμα και ειδικά απέναντι στο δολάριο.

Έτσι κι αλλιώς η ατζέντα της ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει ένα «βαρύ» περιβάλλον με ακόμα υψηλότερο ονομαστικό πληθωρισμό από ότι έχει να αντιμετωπίσει η Fed.

Ένα περιβάλλον που επηρεάζεται από ένα εξωγενές ενεργειακό σοκ του οποίου είναι ακόμα αβέβαιη η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας και με σχεδόν βέβαιη πλέον την πιθανότητα μιας σοβαρής ύφεσης πολύ υψηλότερης από ό, τι στις ΗΠΑ.

Τώρα σ' αυτή την ατζέντα έχει προστεθεί και η αβεβαιότητα για την εσωτερική συνοχή της Ευρωζώνης με τις πρώτες σοβαρές ρωγμές να εμφανίζονται στο γαλλογερμανικό άξονα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's Analytics: «Άρρωστη» η Ευρώπη - Γιατί πιθανότατα θα πέσει πρώτη

Σε ποιες χώρες θα αυξηθούν οι μισθοί το 2023 - «Βαριά» ήττα για την Ευρώπη

Barclays: Υψηλότερα των προσδοκιών τα προ φόρων κέρδη το τρίτο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider