Φυσικό αέριο, η τιμή «βυθίζεται», οι υπουργοί διαφωνούν και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακριβά

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φυσικό αέριο, η τιμή «βυθίζεται», οι υπουργοί διαφωνούν και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακριβά
Η συγκυριακή σύμπτωση της υπερκάλυψης των αποθηκών στην Ευρώπη με το «δεύτερο» καλοκαιράκι, έχει ρίξει τις τιμές, αλλά με την «βοήθεια» των ενεργειακών παραγώγων η πτώση δεν φτάνει στους καταναλωτές.

Την περασμένη Δευτέρα η Ευρώπη έζησε μια στιγμή που έμοιαζε με εκείνη της άνοιξης του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, ξεκίνησαν τα lockdown και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έπεσαν λογιστικά και κάτω από το μηδέν. Για λίγο... τότε η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είχε πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα η λογιστική τιμή να πιάσει για λίγο αρνητικά επίπεδα.

Κάπως έτσι ήταν οι τιμές spot του φυσικού αερίου την περασμένη Δευτέρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αλλά παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Ενέργειας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή για την τιμή αγοράς του...

Η πτώση αυτή οφείλεται στον συγκυριακό συγχρονισμό δύο παραγόντων, αφενός του γεγονότος ότι η Ευρώπη ζει σε ένα δεύτερο καλοκαιράκι με υψηλές θερμοκρασίες που κρατάνε σβηστά τα καλοριφέρ και αφετέρου οι ευρωπαϊκές αποθήκες για τον χειμώνα έχουν γεμίσει σε ποσοστά μεταξύ 90% και 95%, ενώ την ίδια στιγμή γύρω από τις ακτές της Ευρώπης πάνω από 35 «βυτιοφόρα» LNG γεμάτα φυσικό αέριο περιμένουν να ξεφορτώσουν...

Παρ' όλα αυτά οι «μηχανισμοί» μεταφοράς αυτού του κόστους και των εξαιρετικά χαμηλών τιμών έστω και συγκυριακά, δεν φαίνεται να φτάνουν στους καταναλωτές που εξακολουθούν να πληρώνουν το φυσικό αέριο και τα παράγωγά του 3 και 4 φορές περισσότερο από ότι πραγματικά «κοστίζει» στους εισαγωγείς του.

Δεν γνωρίζει κανείς για πόσο θα κρατήσει αυτό καθώς πέραν της συγκυριακής σύμπτωσης που έχει μειώσει δραστικά την ζήτηση, έναντι της υπερπροσφοράς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της αγοράς που επηρεάζουν την αρχική και την τελική τιμολόγησή του.

Δεν είναι σαφές για παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί στους τεράστιους όγκους συμβολαίων παραγώγων, που έχουν αγοράσει επιχειρήσεις, είτε οι λεγόμενες κοινής ωφέλειας, είτε άλλες μεταπρατικές για να εξασφαλισθούν έναντι της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Και μία τέτοια πχ είναι και η αντίστροφη πτώση – λόγω συγκυρίας – της τιμής του έως και 90% από τα υψηλά του καλοκαιριού, με μια προσωρινή έστω υπέρβαση της προσφοράς στη φυσική αγορά που ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την κατακόρυφη πτώση του, αυτή δεν φαίνεται να... αφορά παρά ελάχιστα τον τελικό καταναλωτή ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ανά πάσα στιγμή μια απότομη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, φυσιολογική για την εποχή θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές και πάλι σε νέα υψηλά, παρά τις γεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες.

Στο μεταξύ πηγές αναφέρουν ότι η συγκυριακή αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς «ιδιοκτήτες» φορτίων στα δεκάδες πλοία με φορτία LNG γύρω από τις ευρωπαϊκές ακτές να επιλέγουν την αναβολή της πώλησής του μέχρι να «επανέλθουν» οι τιμές στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Ένας επιπλέον παράγοντας που μένει να διευκρινιστεί και ο οποίος θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές έχει να κάνει με τις αμερικανικές εξαγωγές του Freeport.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγικό κέντρο LNG των ΗΠΑ προς Ευρώπη, το οποίο έχει διακόψει τις εξαγωγές μέχρι και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν και πότε θα «ανοίξει» για την Ευρώπη...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Νοεμβρίου - Σύσταση για περιορισμό κατανάλωσης από 18:00 ως 21:00

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων - Σόλτς: Πρότυπο η Ελλάδα στο LNG

Τράπεζες: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων  

gazzetta
gazzetta reader insider insider