Νέα «διαπιστευτήρια» προς τις αγορές και διπλό πακέτο «δόσεων» την Τρίτη – Θετική η αξιολόγηση στο νέο καθεστώς εποπτείας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα «διαπιστευτήρια» προς τις αγορές και διπλό πακέτο «δόσεων» την Τρίτη – Θετική η αξιολόγηση στο νέο καθεστώς εποπτείας
Πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής «εικόνας» της χώρας, αλλά και στη λίστα με τα 22 προαπαιτούμενα θα αποτυπώνει το πρώτο πόρισμα για την πορεία της Ελλάδας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας. Η σημασία του για τις αγορές αλλά και για τη διπλή παρέμβαση στο χρέος.

Την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής «εικόνας» της χώρας αλλά και στη λίστα με τα 22 προαπαιτούμενα θα αποτυπώνει το πρώτο πόρισμα για την πορεία της Ελλάδας σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας στο οποίο εισήλθε τον Αύγουστο (μετά το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται πως θα ανακοινωθεί την Τρίτη, μία ημέρα μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή και θα είναι θετικό, στο πνεύμα των αναφορών που υπήρχαν και στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν οι οποίες δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Το νέο καθεστώς εποπτείας θα είναι διαρκείας: θα ισχύει για δεκαετίες, έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων με την ΕΕ. Αυτό ισχύει και στα άλλα κράτη τα οποία πέρασαν από μνημόνια (όπως είναι η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία).

Οι αγορές και το χρέος

Η σημασία του εν λόγω πρώτου πορίσματος είναι ιδιαίτερη αυτή τη φορά, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη έκθεση στο νέο αυτό καθεστώς εποπτείας, αλλά και γιατί τα εν λόγω «διαπιστευτήρια» που θα ανακοινωθούν ξανά τον Μάιο του 2023 έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις αγορές. Δηλαδή για την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρχει αυτήν την φορά σε ειδικό παράρτημα και η αποτύπωση των 22 προαπαιτούμενων που έχουν «ξεμείνει» από τον καιρό της ενισχυμένης εποπτείας οι οποίες πλέον συνδέονται με... χρήμα. Συνδέονται όχι μόνο με το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (που εξ αναδρομής από το 2ο εξάμηνο του 2019 θα πρέπει να αποφασισθεί τώρα), αλλά και με ένα επιπλέον «δώρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει μία επιπλέον απόφαση για παρέμβαση αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο ή πάνω από 5 δισ. ευρώ συνολικά. Ο λόγος για τη «μονιμοποίηση» της μη ενεργοποίησης του επιτοκιακού περιθωρίου 2% στο δάνειο του 2ου μνημονίου.

Η στάση της Ελλάδας

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει ξεκάθαρη «εικόνα» προσαρμογής έναντι των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM). Για το λόγο αυτό επιμένει ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος όχι μόνο θα μειωθεί προς το στόχο του 1,7% του ΑΕΠ (που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού), αλλά αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης αναδεικνύει την ταχύτατη αποκλιμάκωση του χρέους, με μοχλό στήριξης το ΑΕΠ αλλά και τον πληθωρισμό. Εκτιμώντας πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κινείται με ρυθμό απομείωσης του χρέους που της επιτρέπει να εκπληρώνει (στο άμεσο μέλλον) τους δημοσιονομικούς στόχους, ακόμα και στο πλαίσιο των υφισταμένων δημοσιονομικών κανόνων.

Ο στόχος για το χρέος προβλέπει πως από το 186,4% του ΑΕΠ το 2018 θα μειωθεί φέτος στο 169,1% και το 2023 θα υποχωρήσει στο 161,6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αναμένει η Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 - Τα τρία σενάρια

Πόσο μείωσαν τα καλάθια τους τα σούπερ μάρκετ – Αναλυτικός πίνακας

Στόλτενμπεργκ για Πολωνία: Πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα ο πύραυλος - Δεν φταίει το Κίεβο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider