Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να πετύχουν έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ένα συγκεκριμένο στόχο για να εκπληρωθούν οι κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: έπρεπε να υπογράφουν από τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμβάσεις που οδηγούν σε δάνεια 587 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης .
Ο στόχος αυτός έχει υπερκαλυφθεί ήδη. Και τούτο αφού ήδη φτάνουν γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ τα εν λόγω δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις. Αυτές οδηγούν σε επενδυτικά σχέδια αξίας 2 δισ. ευρώ (σ.σ. το επιπλέον ποσό είναι τα δάνεια που προέρχονται από τις τράπεζες και η ίδια συμμετοχή των επενδυτικών σχημάτων).
Ο εν λόγω στόχος βεβαίως, όσο περνούν τα χρόνια, θα γίνεται πολύ πιο απαιτητικός. Και τούτο αφού συνολικά, έως το 2026, θα πρέπει να διατεθούν δάνεια για επενδύσεις με συμμετοχή από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικής αξίας 12,7 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο ισχυρό και συνδέεται με το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων (σ.σ. είναι κάτω του 1% τώρα και θα είναι ελαφρά πιο υψηλό στη συνέχεια όταν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται πιο «ακριβές» δόσεις από την Κομισιόν). Και πάλι όμως είναι ένα κόστος που γίνεται πιο θελκτικό τώρα με την αύξηση των επιτοκίων.
Στα 2,8 δισ. ευρώ ο στόχος απορρόφησης επιδοτήσεων
Ακόμα πιο απαιτητικά είναι όμως τα πράγματα στο πεδίο των επιδοτήσεων (αξίας 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2026). Και τούτο αφού παραδοσιακά οι επιδοτήσεις της ΕΕ ξεκινούν πιο αργά καθώς συνδέονται με διαγωνισμούς/προκηρύξεις και με την υπογραφή συμβάσεων για έργα που πρέπει να ξεκινήσουν και να κάνουν δαπάνες. Τα καλά νέα είναι ότι οι ρυθμοί επιταχύνονται και αναμένονται δεκάδες- εκατοντάδες διαγωνισμοί το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Επίσης οι αρμόδιοι φορείς έχουν αρχίσει και επιταχύνουν τις δαπάνες από το καλοκαίρι και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αποτέλεσμα του 2021 ήταν δαπάνη 153 εκατομμύρια ευρώ και φέτος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουν απορροφηθεί 1,6 δισ ευρώ. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτή η επίδοση να αυξηθεί σημαντικά έως του τέλος του έτους, στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος στον Προϋπολογισμό. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως η απορρόφηση είναι (χρονικά) δημοσιονομικά ουδέτερη. Επίσης δεν συνδέεται με την έλευση των δόσεων (που εξαρτώντας από μεταρρυθμίσεις κυρίως και ήδη αναμένεται η απόφαση της ΕΕ για το 2ο πακέτο δόσεων για το οποίο υποβλήθηκε από τον Σεπτέμβριο αίτημα).
Οι επόμενες προκηρύξεις
Έτσι, αυτό που επιχειρείται είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι διαγωνισμοί (που θα οδηγήσουν σε νέες δαπάνες) αλλά και να ολοκληρωθούν οι εγκριτικές διαδικασίες για τις προκηρύξεις (ειδικά των μικρομεσαίων) που έχουν ήδη γίνει. Το αγροδιατροφικό πακέτο που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο επιλογής των δικαιούχων (95% μικρομεσαίοι και συνεταιρισμοί) και οι προκαταβολές μπορεί να αρχίσουν να διανέμονται εντός του έτους.
Στο πεδίο των νέων επιδοτήσεων η επόμενη κίνηση είναι η Έξυπνη Μεταποίηση που θα προκηρυχθεί στις 23/11 (σ.σ. επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις).
Επιχειρείται επίσης έως το τέλος του έτους ή στην αρχή του 2023 να προκηρυχθεί το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις αξίας 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η τελευταία επιδότηση στο πεδίο τη αγροδιατροφής για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.