Έσοδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει το 2023 το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει τουλάχιστον όσων αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2023, όταν μέσα στο 2022 ήδη εισπράχθηκαν 516 εκατ. ευρώ, ως εξόφληση του τιμήματος για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. Το 2021 είχαν εισπραχθεί 660 εκατ. ευρώ, ενώ η μέχρι πρότινος καλύτερη χρονιά ήταν το 2019 με έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Η πρόβλεψη για το 2024 δείχνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ όπου τα «έργα σε στάδιο προετοιμασίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ (άραγε και η Αττική Οδός;), δίχως να γίνεται αναφορά για συγκεκριμένο εκτιμώμενο ποσό είσπραξης για το Αεροδρόμιο ΔΑΑ – «Ελ. Βενιζέλος».
Τι προσδοκά
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει για την επόμενη χρονιά έσοδα 1,993 δισ. ευρώ. Από το «πακέτο» αυτό, ποσό 1,589 δισ. ευρώ αφορά σε προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές (π.χ. σχεδόν 1,5 δισ. από Εγνατία Οδό), έσοδα 98 εκατ. ευρώ από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών (Περιφερειακά Αεροδρόμια, ΟΠΑΠ, τηλεφωνία), ενώ καταγράφονται και εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022 ύψους 306,1 εκατ. ευρώ (όπως οι Γούρνες Ηρακλείου στην Κρήτη, λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.α.).
Εντός του 2022:
- εισπράχθηκαν 516 εκατ. ευρώ, ως εξόφληση του τιμήματος των 516 εκατ. ευρώ για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.,
- ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS), ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού,
- ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση κυριότητας αναμένεται εντός του έτους,
- ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι συνολικού τιμήματος 84,2 εκατ. ευρώ,
- ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για πέντε ακίνητα και
- ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ.
Είναι σε εξέλιξη εντός του 2022 οι εξής διαγωνισμοί :
- Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης,
- Αττική Οδός,
- Λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων,
- Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου,
- Ακίνητο στο Αντίρριο,
- Οργανισμός Λιμένος Καβάλας,
- Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου,
- Οργανισμός Λιμένος Βόλου,
- Μαρίνα Αργοστολίου,
- Μαρίνα Mega yacht,
- Μαρίνα Πύλου,
- Υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας,
- του 30% των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ και
- ΔΕΠΑ εμπορίας.
Τέλος, βρίσκεται σε προπαρασκευή και η ωρίμανση των παρακάτω:
• περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (μαρίνα Ιτέας, μαρίνα Λευκίμμης-Κέρκυρας, κ.λπ.) και
• λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι τα τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές: Camping Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Υπάτη και περαιτέρω η ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, η ακτή και Camping Ποσειδίου Κασσάνδρας κ.λπ.
Τα συνολικά έσοδα για το έτος 2023, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε 1,993,7 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα των προηγούμενων ετών
Κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως και το 2022 υλοποιήθηκαν 55 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν έσοδα (σε ταμειακή βάση) από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ.Σημειώνεται πως η διαφορά των 3,3 δισ. ευρώ έγκειται αφενός, σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα, στα οποία το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου σε έργα, για τα οποία υπάρχει δεσμευτική προσφορά και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται σε επόμενο χρόνο. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι πέραν του συνολικού τιμήματος που καταβάλλεται για ένα περιουσιακό στοιχείο, οι επενδυτές, ανάλογα με το είδος της συναλλαγής και εφόσον το επιτρέπει η φύση του περιουσιακού στοιχείου, δεσμεύονται σε ένα ελάχιστο ύψος επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η μονάδα PPF – Η λίστα και τα προσεχή projects
Ειδική μνεία γίνεται για τη μονάδα ωρίμανσης έργων, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Περαιτέρω, με το ν. 4804/2021 ο σκοπός του Ταμείου επεκτάθηκε για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ΝΠΔΔ με την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας». Για την υλοποίηση του στόχου αυτού δημιουργήθηκε στο Ταμείο μία νέα διακριτή μονάδα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF). Ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τη σύστασή του, την 1η Ιουλίου 2011 και μετά.
Τα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα κατηγοριοποιούνται ως εξής: • υποδομές, στις οποίες εντάσσονται μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ., • ενέργεια, στην οποία εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία των κλάδων διανομής-αποθήκευσης αερίου, διύλισης πετρελαίου (HELLENiQ ENERGY) και παραγωγής ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Ν. Καβάλας, • μετοχές εταιριών, όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τραπεζών κ.λπ., • λοιπά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι άδειες εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων κ.λπ. και • επιλεγμένα ακίνητα του ΕΔ για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Για το σύνολο των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ στο παρελθόν και για εκείνα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό του, σύμφωνα με το παράρτημα Γ του νόμου 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α’ 2016), απαιτείται συνήθως μια μακρά περίοδος ενεργειών νομικής και τεχνικής ωρίμανσης, ώστε να είναι εφικτή η έναρξη διαδικασίας αξιοποίησης.
Σημαντικά έσοδα προήλθαν από έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων μέχρι σήμερα, ενώ μετά το 2016 παρέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περί τα 91 ακίνητα (ή clusters ακινήτων). Εξ αυτών ήδη έχουν αξιοποιηθεί τα 48, ενώ βρίσκονται σε ώριμη φάση προς αξιοποίηση άλλα 20. Παράλληλα, στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility –PRF) η 1η και η 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ανέθεσε τα κάτωθι έργα Στρατηγικής σημασίας. Τα εν λόγω έργα έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».
Έργα ενταγμένα στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας»:
1 Υπουργείο Υγείας – Πρωτοβάθμια Υγεία Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας
2 Υπουργείο Υγείας – Δευτεροβάθμια Υγεία Υγειονομική υποδομή – Ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομής Νοσοκομείων ΕΣΥ
3 Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αναβάθμιση υποδομών απονομής Δικαιοσύνης Πρωτοδικείο Αθηνών (Φάση 1 – Υποβολή για εκπόνηση ΣΔΙΤ και Φάση 2 – Κατασκευή Νέου Κτιρίου)
4 Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: α) Δημιουργία-Επέκταση-Αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων Εποπτείας ΓΓΕΚ β) Οριζόντια Τεχνική Υποστήριξη του Υπουργείου για τις εξής εννέα δράσεις 16703, 16711, 16634, 16624, 16618,1654,16621, 16593,16543 γ) Νέα Βιομηχανικά Πάρκα (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας)
5 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Συντήρηση και Ενεργειακή επέκταση ΟΑΚΑ
6 Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) Σχέδιο Προστασίας Δασών β) Πρόγραμμα Αναδασώσεων
7 Περιφέρεια Αττικής: Αθηναϊκή Ριβιέρα – Κατασκευή ποδηλατοδρόμου
8 Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος των Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού
9 ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. :Αξιοποίηση πρώην Στρατοπέδου Γκόνου
10 Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» - Οριζόντια Τεχνική Υποστήριξη για τις Δράσεις 16909,16910,16911, 16912
11 Δήμος Φυλής: Μετεγκατάσταση μεταφορικών επιχειρήσεων Ελαιώνα σε ακίνητο του Δήμου Φυλής
12 Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας
13 Υπουργείο Ναυτιλίας: Υλοποίηση Υποδομών για την προσαρμογή των θεσμοθετημένων θαλάσσιων συνοριακών σημείων διέλευσης στη Συνθήκη Schengen
14 Υπουργείο Υγείας: Κτίριο Γονιδιακών-Κυτταρικών Θεραπειών και Εργαστηρίων Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»
15 Υπουργείο Υγείας: Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
16 ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.: Ανάπτυξη, Αξιοποίηση και Διαχείριση Κτήματος του Σχιστού/Σκαραμαγκά.
Έργα που θα συμβασιοποιηθούν κατά το έτος 2023
1 Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Οδικός χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης
2 Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης: Ανακαίνιση των κτιρίων των ΕΠΑΣ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της χωρικής λειτουργικότητας
3 Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά
4 Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία
5 Υπουργείο Οικονομικών Κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» (ΣΔΙΤ)
6 Υπουργείο Οικονομικών: Μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού.
Τα έσοδα από τα ανωτέρω έργα που θα ανέλθουν σε 0,5% επί του προϋπολογισμού τους θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της μονάδας (PPF).