«Έχουμε κάνει ότι μπορούμε» αλλά οι τράπεζες «φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», το επόμενο διάστημα δεν θα είναι «βόλτα στην παραλία», ήταν το μήνυμα που μετέφερε κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών για το θέμα της στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών και γενικότερα της τάσης του τραπεζικού κλάδου.
Επισήμανε η ίδια πηγή πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να το καταλάβουν. Εξήγησε πως μπορεί η Ελλάδα να επιδεικνύει ανθεκτικότητα με την έννοια της πρόβλεψης για βραδύτερη μεν άνοδο του ΑΕΠ αλλά και θετικό πρόσημο το 2023, ωστόσο το επόμενο διάστημα λόγω της πορείας που θα έχει η παγκόσμια οικονομία και το κόστος δανεισμού η κατάσταση θα χειροτερεύσει και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.
Όπως επισημάνθηκε πλέον το ΥΠΟΙΚ περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για τη «βεντάλια» των θεμάτων που άνοιξε στη συνάντηση, με επίκεντρο τη στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών και μέσα από ρύθμιση των δανείων, αλλά και δανείων που ενώ είχαν ρυθμιστεί, μπήκαν σε καθυστέρηση. Επίσης στο τραπέζι τέθηκαν και άλλα πεδία όπως η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, αλλά και για τις καταθέσεις (αύξηση επιτοκίων) και για τις προμήθειες. Επίσης επιτάχυνση συστήνεται και στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και των ρυθμίσεων δανείων.
Η πρωθυπουργική εξαγγελία
Η Σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για σχέδιο παρέμβασης σε ενήμερους δανειολήπτες, δίνοντας εντολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες για το εν λόγω πεδίο. Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας νωρίτερα στα Παραπολιτικά, είχε αναφερθεί στις πιέσεις που δέχονται όχι μόνο οι ενήμεροι δανειολήπτες, αλλά και όσοι δεν είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν καθυστερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών γιατί έχει αυξηθεί το κόστος αποπληρωμής του δανείου τους αλλά όχι των εισοδημάτων.
Παρόλα αυτά, έκανε σαφές ότι οι συνθήκες δεν είναι ανάλογες με αυτές πανδημίας δημοσιονομικά και, κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και ανάλογα με το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο. «Αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος» είπε.
«Οι τράπεζες να διευρύνουν την περίμετρο των δυνητικών των χρηματοδοτήσεων πελατών έτσι ώστε να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις» επισήμανε. Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως «οι τράπεζες έπρεπε να τρέξουν πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών» και ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να τρέξει καλύτερα.
Περιγράφοντας την ατζέντα των συζητήσεων με τους τραπεζίτες αναφέρθηκε στα ζητήματα της πιστωτικής επέκτασης, του εξωδικαστικού μηχανισμού της τιμολογιακής πολιτικής των καταθέσεων. και των προμηθειών αλλά και του ζητήματος της αύξησης του κόστους δανεισμού των πολιτών.
Συζήτηση έγινε και για το ισπανικό σχέδιο που όπως είπε τελεί υπό εξέταση με την πρώτη εικόνα να δείχνει ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος (γιατί συνιστά αναβολές πληρωμών), αλλά επισημαίνοντας πως χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας. Επισήμανε ότι ισχύει το ίδιο και για άλλες προτάσεις που συζητούν κράτη-μέλη.