Οι χώρες της ΕΕ μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά ένα τέταρτο τον Νοέμβριο, δείχνοντας πως μπορούν να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ακόμη και αν το κρύο έχει κάνει την εμφάνισή του.
Τα προσωρινά στοιχεία από την ΙCIS που επικαλούνται οι Financial Times έδειξαν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας τον περασμένο μήνα, μετά από μία παρόμοια πτώση τον Οκτώβριο. Στη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αερίου της ΕΕ, η ζήτηση μειώθηκε κατά 23 και 21 τοις εκατό αντίστοιχα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ICIS.
Στη Γαλλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και στην Ολλανδία λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο. «Η ζήτηση θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο (Ρωσίας-Ουκρανίας) για να έχουμε αρκετό απόθεμα για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Άλεξ Τάκετ, επικεφαλής οικονομικών στην εταιρεία συμβούλων CRU Group.
«Το ερώτημα είναι πόση θα είναι η μείωση της ζήτησης και πόσο επώδυνη θα είναι» πρόσθεσε, με τις μειωμένες ανάγκες της ΕΕ να έρχονται τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες στο 95% από τα μέσα Νοεμβρίου, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.
Ωστόσο, ο ψυχρότερος καιρός τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξήσει τη ζήτηση και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν πλέον χωρητικότητα περίπου 93%. Ταυτόχρονα, οι τιμές έχουν αυξηθεί. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς, διαπραγματεύονται κοντά στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο σε περισσότερο από ένα μήνα, αλλά και πάλι μόνο τα μισά από τα 300 ευρώ/MWh που έφτασαν για λίγο τον Αύγουστο.
Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά επέτρεψαν στην Ευρώπη να προσελκύσει άφθονο LNG με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να εισαγάγουν 11,14 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, ρεκόρ σε επίπεδα μήνα, ενώ πρόκειται να λάβουν άλλους 12,2 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο.
«Οποιαδήποτε κίνηση περιορισμού των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε LNG, όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα, αλλά και τον επόμενο χειμώνα. Αν η Ευρώπη δεν είναι η κορυφαία παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των εισαγόμενων φορτίων σε μια στιγμή που χρειάζονται ακόμη περισσότερα» προειδοποίησε ο Μαρκ Μάρτσεκ - Μάνσερ, αναλυτής στο ICIS.