Υπόθεση λίγων εβδομάδων είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr η οριστικοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των τελευταίων παραμέτρων του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν τουλάχιστον 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν «κλειδώσει» πλήρως ο τρόπος με τον οποίο θα «τρέξει» το πρόγραμμα. Έτσι, στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να προδημοσιευτεί ο Οδηγός, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για όλη τη διαδικασία.
Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά δράσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να διαδοθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ και να αποτελέσει «ασπίδα» στις υψηλές τιμές ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε πριν από λίγα 24ωρα το Insider.gr, δρομολογείται επίσης ένα πρόγραμμα επιδότησης αποκλειστικά επιχειρήσεων, για την αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, με σκοπό την αποθήκευσή της και την ιδιοκατανάλωσή της.
Η παρέμβαση αυτή θα τροφοδοτηθεί από την Πρωτοβουλία REPowerEU που προωθεί η Ε.Ε. Η ιδιοκατανάλωση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής θα διασφαλίζει ότι δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν στην περιοχή που βρίσκονται υπάρχει ή όχι διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», για σύνδεση στο δίκτυο.
Κίνητρο για μπαταρίες
Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023, με το κρατικό κονδύλι που δεσμεύεται για τις επιδοτήσεις να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που θα διατεθούν για κοινωνικές παρεμβάσεις το επόμενο έτος, καθώς για παράδειγμα το δημοσιονομικό κόστος των προγραμμάτων «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ για νέους» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ανέρχεται σε 350 εκατ., ενώ για την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» προβλέπεται να διατεθούν 140 εκατ.
Τα 700 εκατ. καλύπτουν το κόστος επιδότησης τουλάχιστον 250.000 «πράσινων» συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, όπως είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τα οποία θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Μία από τις εκκρεμότητες που πρόκειται να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα είναι ο λεπτομερής επιμερισμός του ποσού στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών. Κάτι που θα γίνει με την οριστικοποίηση των ακριβών ποσοστών επιδότησης για κάθε ομάδα δικαιούχων.
Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν «κλειδώσει», η γενική κατεύθυνση είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση να δοθεί σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυασθούν με μπαταρίες, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο στον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες θα επιτρέψουν στους δικαιούχους να καλύψουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών τους σε ρεύμα (με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που θα αποθηκεύονται στην μπαταρία, στην περίπτωση που δεν καταναλώνονται τη στιγμή που θα παραχθούν). Οι μπαταρίες θα έχουν όμως και όφελος για το δίκτυο, περιορίζοντας τα φαινόμενα κορεσμού.
«Φαβορί» η χρονική προτεραιότητα
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνδυασμός με μια μονάδα αποθήκευσης θα επιδοτείται με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης, 60%. Αντίθετα, θα είναι πολύ χαμηλότερη η επιδότηση για ένα «απλό» φωτοβολταϊκό, ξεκινώντας από τα επίπεδα του 15%.
Την ίδια στιγμή, για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παραμένει επικρατέστερη επιλογή η πρόκριση των δικαιούχων με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης, όπως έχει γράψει το Insider.gr. Μία επιλογή που θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.
Το πρόγραμμα θα «τρέξει» ο ΔΕΔΔΗΕ, με τη σχετική πλατφόρμα να βρίσκεται στις τελευταίες φάσεις ανάπτυξης από τον Διαχειριστή. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα.
Ευελιξία στον χρόνο αίτησης για σύνδεση
Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζεται τεχνικά και για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο συστημάτων net-metering. Σκοπός είναι με την απλοποίηση να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και η υποβολή των αιτήσεων να γίνει ακόμη πιο «φιλική» (ώστε να μην χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί).
Η «ενεργοποίηση» των σχετικών αλλαγών, στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης ΑΠΕ, θα γίνει όταν θα δημοσιευθεί σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα θεσπίζει την απλοποίηση για το καθεστώς net-metering.
Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκού, πριν από την κατάθεση των αιτημάτων για επιδότηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την επιδότηση.