Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των 50 μ.β. στα επιτόκια - Έως τώρα οι ενέργειες μας δεν επαρκούν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των 50 μ.β. στα επιτόκια - Έως τώρα οι ενέργειες μας δεν επαρκούν
«Πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να αυξήσουμε τα επιτόκια με ταχύτητα παρόμοια με αυτήν της τελευταίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

Συνέχεια στον ίδιο ρυθμό των 50 μονάδων βάσης στις αυξήσεις επιτοκίων «έδειξε» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος καθώς προσπαθεί να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου οι προβλέψεις δείξουν ότι τα πρωτοφανή «άλματα» των τιμών στην Ευρωζώνη επιστρέψουν στον στόχο του 2%, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντε Γκίντος σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Οι ενέργειες που έχουν γίνει από τους αξιωματούχους μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε.

«Πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να αυξήσουμε τα επιτόκια με ταχύτητα παρόμοια με αυτήν της τελευταίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από 10%. Ο «γερακίσιος» τόνος ώθησε οικονομολόγους και επενδυτές να άρουν τις προβλέψεις τους για το πόσο μακριά θα προχωρήσει η ΕΚΤ.

Υπήρξαν περισσότερα στοιχεία τη Δευτέρα για τη σκληρή στάση της ΕΚΤ, με τον επικεφαλής της Λιθουανικής Κεντρικής Τράπεζας Gediminas Simkus να λέει ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, τον Φεβρουάριο.

«Απλώς επιστρέφουμε σε ουδέτερα επιτόκια», είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Μέχρι αυτό το σημείο ήμασταν ακόμη σε διευκολυντική νομισματική πολιτική».

Ο Σλοβάκος Peter Kazimir, στο μεταξύ, δήλωσε ότι για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα απαιτήσει όχι μόνο να μετακινηθούν τα επιτόκια σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομία, αλλά και να παραμείνουν εκεί για «πολύ περισσότερο».

«Η προσωρινή επιβράδυνση της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει την άνοδο των τιμών και να επιστρέψουν σταδιακά στα επιθυμητά επίπεδα», ανέφερε σε δήλωσή του. «Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιο σημαντικά υψηλότερα από σήμερα».

Στοιχεία από τη Γερμανία υποστήριξαν αυτήν την άποψη, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν μόλις πριν από εβδομάδες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το ινστιτούτο Ifo αυξήθηκε για τρίτο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Economist: Η Ελλάδα πρώτη ανάμεσα σε 34 χώρες με βάση 5 βασικούς οικονομικούς δείκτες

Βρυξέλλες «ώρα μηδέν» για το πλαφόν στο αέριο – Τα σενάρια και η επιτακτική ανάγκη για λευκό καπνό

Σταϊκούρας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider