Πρώτη φορά από το 2008 είναι τόσο απαισιόδοξοι οι εκατομμυριούχοι επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη φορά από το 2008 είναι τόσο απαισιόδοξοι οι εκατομμυριούχοι επενδυτές
Οι εκατομμυριούχοι επενδυτές στοιχηματίζουν σε διψήφιο ποσοστό πτώσης των μετοχών το επόμενο έτος, στο πιο απαισιόδοξο outlook από το 2008, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Οι εκατομμυριούχοι επενδυτές στοιχηματίζουν σε διψήφιο ποσοστό πτώσης των μετοχών το επόμενο έτος, στο πιο απαισιόδοξο outlook από το 2008, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Το 56% των εκατομμυριούχων επενδυτών που ερωτήθηκαν προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 10% το 2023. Σχεδόν το ένα τρίτο αναμένει πτώση μεγαλύτερη του 15%. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ επενδυτών με επενδύσιμα assets αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι η πτώση των μετοχών θα μειώσει τον πλούτο τους. Όταν ρωτήθηκαν για τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον προσωπικό τους πλούτο τον επόμενο χρόνο, η πιο δημοφιλής απάντηση (28%) ήταν το χρηματιστήριο.

Η τελευταία φορά που οι εκατομμυριούχοι επενδυτές ήταν τόσο απαισιόδοξοι ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της Μεγάλης Ύφεσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο που έχουμε δει από αυτό το γκρουπ από την οικονομική κρίση το 2008 και το 2009», δήλωσε ο George Walper, πρόεδρος της Spectrem Group, που διεξάγει την έρευνα με το CNBC.

Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η πιθανότητα ύφεσης απασχολούν όλους τους εύπορους επενδυτές, σημείωσε ο Walper. Και ενώ οι αγορές έχουν ήδη πέσει φέτος, με τον S&P 500 να χάνει περίπου 18%, οι πλούσιοι επενδυτές προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερο «πόνο» για το επόμενο έτος.

Οι ζοφερές προοπτικές θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις αγορές, καθώς οι εκατομμυριούχοι επενδυτές κατέχουν περισσότερο από το 85% των μεμονωμένων μετοχών. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εκατομμυριούχων αναμένουν ότι οι συνολικές επενδυτικές αποδόσεις τους (που περιλαμβάνουν ομόλογα και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, μαζί με μετοχές) θα είναι αρνητικές το επόμενο έτος. Οι περισσότεροι αναμένουν αποδόσεις κάτω του 4%, το οποίο είναι χαμηλό δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν πλέον αποδόσεις άνω του 4%.

Πολλοί εκατομμυριούχοι διακρατούν μετρητά και σχεδιάζουν να παραμείνουν στο περιθώριο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους εκατομμυριούχους επενδυτές έχουν περισσότερα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους από πέρυσι, με το 17% να κατέχει «πολύ περισσότερα».

Οι εκατομμυριούχοι είναι επίσης αρνητικοί για την οικονομία, με το 60% να αναμένει ότι η οικονομία θα είναι «ασθενέστερη» ή «πολύ πιο αδύναμη» στο τέλος του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider