Τελευταία ενημέρωση: 13:13
Την ανησυχία της για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία λόγω της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας την Παρασκευή σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε ρυθμούς κανονικότητας θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη διεθνή οικονομία.
Σημειώνεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε σημαντικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αυτή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για την εκδήλωση μια οικονομικής ύφεσης. Ο στόχος της ευρωτράπεζας είναι να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% έναντι του 9,2% που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.
Αναφερόμενη στις κινήσεις της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ είπε πως η τράπεζα χρειάζεται να επιμείνει στον στόχο που έχει θέσει για την επαναφορά της σταθερότητας των τιμών. «Η διατήρηση της πορείας είναι το μάντρα μου για τη νομισματική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ακόμα, τόνισε πως η τράπεζα πρέπει να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στην πολιτική της όπως αυτή που είχε το 2022, «δείχνοντας» πως δεν εξετάζει αλλαγή στάσης στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Η επόμενη απόφαση της ευρωτράπεζας για το ύψος των επιτοκίων της θα ανακοινωθεί στις 2 Φεβρουαρίου και μένει να φανεί το εάν θα συνεχιστεί η τωρινή πολιτική της ΕΚΤ, με αύξηση 50 μονάδων βάσης όπως τον Δεκέμβριο ή εάν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει την ΕΚΤ να «αφήσει το γκάζι» από τις αυξήσεις των επιτοκίων.
ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «τεράστιο ρίσκο» για την ΕΕ
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε πως παρ' όλο που οι προοπτικές της οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημες όσο αυτές που θεωρούνταν πριν από μερικούς μήνες, «αυτό δεν σημαίνει πως το λιγότερο κακό είναι καλό. Πρέπει να παραμείνουμε προσεχτικοί».
Μιλώντας για την Ευρώπη, η Γκεορκγίεβα τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «τεράστιο ρίσκο» για την οικονομική εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στην ΕΕ.
Σε αναφορά της για την Κίνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό αναμένεται να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα, είπε πως το Ταμείο εκτιμά πως το κινεζικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,7%, ενώ το 2022 είχε κινηθεί κάτω από το εν λόγω ποσοστό για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.