Η Man Group, το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο βλέπει ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), κόντρα στους «ταύρους» σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street.
Το φετινό θεαματικό ράλι δεν δικαιολογείται από βελτιώσεις στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και πρόκειται να αντιστραφεί, σύμφωνα με την Man Group που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά εξ αυτών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
«Αναμένουμε το selloff μέσα στους επόμενους δύο μήνες», υπογράμμισε ο Γκιγιέρμο Όσες, επικεφαλής του fund για το χρέος στις αναδυόμενες αγορές, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Έχει προστεθεί έκθεση, πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος του ράλι έχει ήδη παρέλθει, και τώρα για καιρό επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε σφιχτές αποτιμήσεις, όταν οι συνθήκες ρευστότητας αλλάζουν. Γι' αυτό βλέπουμε selloff» επεσήμανε.
Η πτώση του ταμειακού υπολοίπου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, ισοδυναμεί με τεράστια ένεση ρευστότητας που έχει αγνοηθεί από τους επενδυτές. Τα μετρητά του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που είναι «παρκαρισμένα» στη Fed μειώθηκαν κατά περίπου 349 δισ. δολάρια από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου.
«Η μόνη εξήγηση, κατά την άποψή μας, για το σημαντικό ράλι είναι η ένεση ρευστότητας από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι τιμές στην αγορά δεν συνάδουν με τα θεμελιώδη μεγέθη. Επειδή η ένεση ρευστότητας ήταν ισχυρή, τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν και, πιστεύουμε, αγνοήθηκαν τα νέα δεδομένα» εκτίμησε.
Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα σημείωσαν το καλύτερο ράλι τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλοί επενδυτές έχουν επιστρέψει στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και ότι το reopening της Κίνας θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες που παράγουν εμπορεύματα.
Η Morgan Stanley, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, αφήνει αμερικανικές μετοχές για να κερδίσει έδαφος στις αναπτυσσόμενες αγορές. Τα χρεόγραφα που αφορούν τις αναδυόμενες αγορές έχουν προσελκύσει 8 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, έως την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global.
Ωστόσο, μέτρα που άρχισε να εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο έχουν αντιστρέψει την ροή των ταμειακών διαθέσιμων προς τη Fed. Στα τέλη Ιανουαρίου, τα ταμεία στη Fed «φούσκωσαν», προκαλώντας μείωση της ρευστότητας που λειτούργησε ως ποσοτική σύσφιξη και συνέπεσε με την αντιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων. «Περιμένουμε ότι η απόσυρση της ρευστότητας θα οδηγήσει σε selloff, που θα επιδεινωθεί από το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν μεγάλο ρίσκο και θα πρέπει να ρευστοποιήσουν», πρόσθεσε ο Όσες.
Τέλος, εμφανίστηκε δύσπιστος ότι το reopening της Κίνας θα έφερνε κίνητρα σε άλλες αναδυόμενες χώρες. «Ενώ κάποιοι λένε ότι η ζήτηση εμπορευμάτων από την Κίνα θα υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν βλέπουμε δεδομένα να συνάδουν με μια τέτοια υπόθεση» εξήγησε.