«Τίτλοι τέλους» μπήκαν πριν από δύο 24ωρα στην πρώτη φάση ερευνών των δύο θαλάσσιων μπλοκ στην Κρήτη, από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy, με την ολοκλήρωση εντός του Σαββατοκύριακου της πρόσκτησης των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων από τη νορβηγική PGS, με τη βοήθεια του σεισμογραφικού σκάφους «Sanco Swift».
Ήδη το «Sanco Swift» έχει αποπλεύσει από την περιοχή, έχοντας ως προορισμό τη Μάλτα, όπως αναμένεται να φτάσει την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στα δύο μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ενώ θα είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει κακοκαιρία προς τις αρχές του μήνα, η οποία ανάγκασε το σκάφος να διακόψει προσωρινά τις καταγραφές.
Η πρόσκτηση των 2D σεισμικών δεδομένων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, υπό την καθοδήγηση της ExxonMobil, που είναι και ο operator της κοινοπραξίας. Μάλιστα, κατά τη «σάρωση» των δύο «οικοπέδων», συγκεντρώθηκε διπλάσιος όγκος δεδομένων, σε σχέση με τις ελάχιστες καταγραφές που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο μπλοκ.
Εικόνα σε ένα περίπου έτος
Όπως είναι φυσικό, το επόμενο βήμα θα είναι η ανάλυση και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, για την οποία θα απαιτηθεί περίπου 1 έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση θα γίνει από την PGS, η οποία επομένως περίπου στις αρχές του 2024 θα παραδώσει ολοκληρωμένο το πόρισμά της στην κοινοπραξία. Αντίθετα, σε άλλα θαλάσσια «οικόπεδα» που έγιναν επίσης σεισμικές έρευνες το προηγούμενο έτος (όπως π.χ. στο μπλοκ 2) η νορβηγική εταιρεία έχει αναλάβει μόνο τη λήψη των μετρήσεων, η επεξεργασία των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τους παραχωρησιούχους.
Όσον αφορά τα δύο μπλοκ της Κρήτης, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των 2D δεδομένων, θα αποφασισθεί και ποια θα είναι η επόμενη φάση των ερευνών. Οι εναλλακτικές που έχει η κοινοπραξία είναι δύο, δηλαδή είτε να προχωρήσει σε νέο «γύρο» σεισμικών μετρήσεων (τρισδιάστατων αυτή τη φορά) είτε να προκρίνει την απευθείας μετάβαση στη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων.
Πάντως, αν προκύψουν πιθανοί «στόχοι» από τα 2D δεδομένα, τότε το πιο πιθανό είναι να παρακαμφθεί το ενδιάμεσο βήμα. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σε αυτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, συνηγορεί και το γεγονός ότι η ExxonMobil ακολούθησε την ίδια τακτική παράκαμψης και στην Κύπρο, όπου αποκλειστικά με τα δισδιάστατα δεδομένα στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ ανακάλυψε το κοίτασμα «Γλαύκος». Εξάλλου, η προοπτική παράκαμψης των 3D μετρήσεων υπαγόρευσε η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δισδιάστατων δεδομένων.
Ενδείξεις για 300 bcm αερίου
Η παράκαμψη πρόσκτησης πιο ευκρινών μετρήσεων σημαίνει πως η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις θα επισπευσθεί κατά ένα χρόνο από το προγραμματισμένο, δηλαδή στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Επομένως, αν η κοινοπραξία ανάψει το «πράσινο φως» τότε η άφιξη γεωτρύπανων στην Κρήτη τοποθετείται στις αρχές του 2025.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί «δείχνουν» για την ύπαρξη γεωλογικών δομών ανάλογων με αυτές που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Αίγυπτο και Κρήτη και οι οποίες, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, κρύβουν σημαντικές ποσότητες ποσοτήτων αερίου. Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), η θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη για την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.
Μάλιστα, όπως επισήμαναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), από τις έρευνες στα δύο μπλοκ προέκυψαν υψηλές προσδοκίες, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν για μία 10ετία το κενό στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, μετά την απώλεια των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρά τις προσπάθειες της «Γηραιάς Ηπείρου» να αντισταθμίσει τον δραστικό περιορισμό της τροφοδοσίας από τη Μόσχα, το κενό αυτό για το 2023 εκτιμάται στα 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm). Επομένως, τα μέχρι τώρα δεδομένα «δείχνουν» κοιτάσματα της τάξης των 300 bcm.