Silicon Valley Bank: Η χρεοκοπία και οι φόβοι για ντόμινο - Οι αυξήσεις των επιτοκίων «ταρακουνούν» τις τράπεζες- Startups σε πανικό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Silicon Valley Bank: Η χρεοκοπία και οι φόβοι για ντόμινο - Οι αυξήσεις των επιτοκίων «ταρακουνούν» τις τράπεζες- Startups σε πανικό
Η χρεοκοπία της τράπεζας την Παρασκευή και η ανάληψη της διαχείρισης από τις αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών. Οι φόβοι για ντόμινο και το «σοκ» στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/3 08:51

«Χάος» έχει σπείρει στην αμερικανική αγορά η Silicon Valley Bank, με την χρεοκοπία της τράπεζας την Παρασκευή και την ανάληψη της διαχείρισης από τις αρχές της χώρας για την προστασία των καταθετών, να οδηγεί σε συνέχεια του sell off που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Wall Street, πλήττοντας τον τραπεζικό τομέα ιδιαίτερα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ένα ντόμινο συγκρίνοντας μάλιστα την μικρή τράπεζα με την Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας οδήγησε στον «τυφώνα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με την SVB να θεωρείται ένα «τρανταχτό» θύμα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως παρακολουθεί με «μεγάλη προσοχή» τα τεκταινόμενα.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες και τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι και θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί» τόνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, στο Κογκρέσο.

Πανικός στις τεχνολογικές startups

Η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχει χιλιάδες startups τεχνολογίας να αναρωτιούνται τι συμβαίνει τώρα με τα εκατομμύρια δολάρια τους σε καταθέσεις, επενδύσεις στις χρηματαγορές και δάνεια που εκκρεμούν. Όπως αναφέρει το CNBC, το πιο σημαντικό, προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.

«Το νούμερο ένα ερώτημα είναι, «πώς θα κάνετε τη μισθοδοσία τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε ο Ryan Gilbert, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Launchpad Capital. «Κανείς δεν έχει την απάντηση», συμπλήρωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καθολική ανησυχία πλέον είναι το πώς και το εάν, στις 15 Μαρτίου αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να καταβάλουν τη μισθοδοσία τους.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μισθοδοσία είναι πιο περίπλοκες από την απλή πρόσβαση σε παγωμένα κεφάλαια, επειδή πολλές από αυτές τις υπηρεσίες τις διαχειρίζονται τρίτα μέρη που συνεργάζονταν με την SVB.

Η κατάρρευση της Παρασκευής

Το «λουκέτο» μπήκε στη Silicon Valley Bank, αφού έσπειρε ένα διήμερο χάους στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με την τράπεζα να περνά κάτω από τον έλεγχο των αρχών την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Federal Deposit Insurance Corp.

Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Η FDIC ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης εκείνη τη στιγμή, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία λογαριασμού. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν από το κλείσιμο οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μερίσματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η SVB είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Η FDIC είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο.

Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για εταιρείες που υποστηρίζονταν από venture, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων από την Fed και της επιβράδυνσης για τις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Το χάος στην Wall Street

Η μετοχή της SVB βούλιαξε 60% την Πέμπτη, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για άντληση κεφαλαίων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της έφτασε να καταβαραθρώνεται έως και 70% για 2ο συνεχόμενο 24ωρο στις προσυνεδριακές συναλλαγές με τις χρηματιστηριακές αρχές στις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Το βράδυ της Πέμπτης η SVB αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo.

Η JP Morgan έχασε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, η Bank of America απώλεσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Wells Fargo μειώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Την Παρασκευή, κι ενώ οι αγοραστές είχαν καταφέρει να γυρίσουν το αρνητικό κλίμα, η είδηση της χρεοκοπίας οδήγησε σε συνέχεια του τραπεζικού «ροντέο».

Η μετοχή της SVB δεν «βγήκε« ποτέ για διαπραγμάτευση την Παρασκευή, ενώ αρκετές τραπεζικές μετοχές επίσης διέκοψαν επανειλημμένα τις συναλλαγές τους κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest και Signature bank που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται μεταξύ 21% και 33%. Ορισμένες μετοχές τραπεζών υπέστησαν μικρότερες απώλειες. Η Goldman Sachs και η Bank of America σημείωσαν πτώση περίπου 3,5% και 1%, αντίστοιχα. Η JPMorgan κατέγραψε κέρδη 2%.

Οι φόβοι για ντόμινο

Για το χρονικό των εξελίξεων, η αφορμή δόθηκε από την απόφαση της σχετικά μικρής τράπεζας, να πουλήσει άρον – άρον την Πέμπτη ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της.

Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Η είδηση θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά και να μη προκαλέσει το τσουνάμι που έχει ήδη ξεχυθεί στις διεθνείς αγορές από την Ασία και τις ΗΠΑ μέχρι και την Ευρώπη, «χτυπώντας» κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Τι ήταν αυτό που έκανε την «είδηση» αυτό τόσο σημαντική για τις αγορές;

Είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες πριν τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες κάθονταν πάνω σε περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών που κρύβονται στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων και των μετοχών τους. Όταν λοιπόν η FDIC ανακοινώνει οτι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κάθεται πάνω σε εν δυνάμει ζημιές (δηλαδή ζημιές που θα έρχονταν στην επιφάνεια αν αυτή την στιγμή γινόταν mark to market αξιολόγηση των χρεογράφων τους) ύψους 620 δισ. δολ. και αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο λόγω της αύξησης των επιτοκίων οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης αυτού του κινδύνου «κοστίζει» πολλαπλάσια, είναι σαν να χτυπάει το καμπανάκι... εγκατάλειψης του σκάφους.

Κάπως έτσι οι επενδυτές «εξαέρωσαν» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, εν μέσω του εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, κάτι που αυτόματα συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών.

Η αφορμή για το ξεπούλημα των μετοχών της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo ήταν τα προβλήματα της Silicon Valley Bank, η οποία υποχρεώθηκε να γράψει ζημιές 1,8 δισ. δολάρια λόγω της ρευστοποίησης χαρτοφυλακίου 21 δισ. δολαρίων, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια την υποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Όμως η αιτία πίσω από την αφορμή ήταν η ανακοίνωση της FDIC. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλες και μικρές τράπεζες τον καιρό της πανδημίας διοχέτευσαν τα κεφάλαια καταθέσεων σε χαρτοφυλάκια ομολόγων. Αλλά η αξία αυτών των συμμετοχών μειώθηκε απότομα κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.

Ωστόσο, τους φόβους για μια πιθανή επέκταση της κρίσης έσπευσε να διασκεδάσει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μόλις λίγες ώρες μετά από την εκδήλωση ανησυχίας στο Κογκρέσο, εκφράζοντας «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λουκέτο» στην SVB από τις αρχές των ΗΠΑ - Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει από το 2008

Μια «μικρή» τράπεζα στις ΗΠΑ ξαναθυμίζει στον κόσμο τις μέρες της Lehman Brothers

Πρόταση Άκμαν για κρατική διάσωση της SVB - Το χρονικό της κρίσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider