Τελευταία ενημέρωση 11.23
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθούν επιδοτήσεις και τον Απρίλιο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε η «βουτιά» των ονομαστικών χρεώσεων των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα να αξιοποιηθεί για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιβαρύνσεων των οικιακών καταναλωτών. Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που ενώ αρχικά τοποθετούνταν για την επόμενη εβδομάδα, τελικά επισπεύθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται για αύριο Παρασκευή 24 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας στις αρχές της εβδομάδας, οι χρεώσεις για τον επόμενο μήνα θα είναι σημαντικά μειωμένες, κατά περίπου 20% μεσοσταθμικά, έναντι του Μαρτίου. Είναι ενδεικτικό ότι οι ανακοινώσεις κινήθηκαν από τα 10,4 έως τα 19,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 14,5-20,6 λεπτά τον μήνα που διανύουμε. Ως συνέπεια, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά ανά KWh, έναντι 20,6 λεπτών τον Μάρτιο.
- Διαβάστε ακόμα - Σκρέκας: Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο - Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
Η αισθητή πτώση κάλυψε το σύνολο του κλάδου προμήθειας, δηλαδή τόσο τους ιδιώτες παρόχους όσο και τη ΔΕΗ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η χρέωση μειώθηκε κατά 15% περίπου για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, καθώς για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες καθορίστηκε για τον επόμενο μήνα στα 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,5 λεπτών τον Μάρτιο.
«Παράθυρο» για μειωμένες τελικές τιμές έναντι του Μαρτίου
Αν και με δηλώσεις του χθες o κ. Σκρέκας άφησε να εννοηθεί πως οι χρεώσεις αποκλιμακώνονται σταδιακά σε επίπεδα που θέτουν επί τάπητος την απόσυρση των επιδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η εξέταση του ενδεχομένου άρσης της στήριξης δεν τίθεται σε τόσο άμεσο χρονικό ορίζοντα, ώστε να «αγγίζει» τον επόμενο μήνα. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι τα ποσά για τις επιδοτήσεις δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, καθώς δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στο πρώτο 6μηνο λειτουργίας του νέου μοντέλου λιανικής (δηλαδή στο διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023), οι μέσες τελικές τιμές των προμηθευτών (μετά την επιδότηση) κινήθηκαν από τα 8,54 λεπτά έως τα 21,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο θα «μεταφράζονταν» σε επιβαρύνσεις σε παρόμοια επίπεδα, ακόμη και χωρίς στήριξη.
Ειδικά για τη ΔΕΗ, η μέση τελική τιμή του παραπάνω 6μηνου ήταν 15,57 λεπτά ανά KWh, επομένως κοντά στη χρέωση Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάρτιο, όπου το τιμολόγιο της επιχείρησης μετά την επιδότηση διαμορφώθηκε στα 15,5 λεπτά ανά KWh.
Ωστόσο, στόχος είναι να συνεχιστεί η στήριξη και τον Απρίλιο, ώστε να μην «περάσει» στα νοικοκυριά έστω και η μικρή ανατίμηση που θα υπήρχε αν τιμολογούνταν με βάση τις ονομαστικές χρεώσεις. Μάλιστα, με δεδομένο ότι για τον προσδιορισμό των επιδοτήσεων σημείο αναφοράς είναι το τιμολόγιο της ΔΕΗ, το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιδότηση να είναι μεγαλύτερη από 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα – δηλαδή όσο χρειάζεται ώστε η «τελική» επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ να υποχωρήσει στα επίπεδα που ισχύουν από τον Αύγουστο.
Μόνο bonus για τις υπόλοιπες κλίμακες κατανάλωσης
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό το τιμολόγιο αναφοράς της ΔΕΗ αναμένεται να «προσγειωθεί» ακόμη και κάτω από τα 15 λεπτά ανά KWh. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, το απαιτούμενο κονδύλι θα είναι αισθητά μικρότερο από τα 58,5 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν τον Μάρτιο για επιδοτήσεις.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις δύο ανώτερες κλίμακες κατανάλωσης (για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες), θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθηθεί η «φόρμουλα» των προηγούμενων μηνών. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μόνο bonus εξοικονόμηση, στην περίπτωση εξοικονόμησης 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.