Στις ράγες μπαίνει η έναρξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», καθώς εκτός απροόπτου σήμερα πρόκειται να προδημοσιευθεί ο Οδηγός του προγράμματος, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για την υποβολή αίτησης επιδότησης. Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, η έναρξη υποβολής δηλώσεων θα γίνει πριν το Πάσχα, με την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία θα πρέπει να συνδυάζονται με μπαταρία. Μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής είναι πως ήδη από την πρεμιέρα του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα μπορούν και οι αγρότες να διεκδικήσουν επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων – και όχι σε δεύτερη φάση, όπως προβλεπόταν αρχικά. Μάλιστα, στην περίπτωση των αγροτών, θα είναι επιλέξιμα «απλά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή χωρίς μπαταρίες.
- Διαβάστε ακόμα - Σκρέκας: Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο - Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
Η ανατροπή αυτή, όπως είναι φυσικό, «μεταφράζεται» και σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης. Έτσι, αντί για ένα αρχικό κονδύλι 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν σε πρώτη φάση συστήματα μόνο για νοικοκυριά, ο αρχικός προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά ενισχυμένος – ενδεχομένως και διπλάσιος.
Στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων, οι επιδοτήσεις εντάχθηκαν τελικά στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» του υπουργείου Ανάπτυξης, που προκηρύχθηκε εντός του Μαρτίου.
Οι επιλέξιμες κατοικίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Στην περίπτωση των νοικοκυριών, υπενθυμίζεται ότι για την διεκδίκηση επιδότησης δεν θα υπάρχει πλαφόν στο φορολογικό εισόδημα, με το κριτήριο για ένταξη στο πρόγραμμα να είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα. Ωστόσο, στα ευάλωτα νοικοκυριά (στην πράξη οι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου) θα ισχύουν αυξημένες επιδοτήσεις, για τα οποία προβλέπεται ένα διακριτό ποσοστό του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Τα συστήματα θα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία του ατόμου που έχει υποβάλει την αίτηση – είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε για μισθωμένη, είτε για παραχωρούμενη (όπως ίσχυσε και στο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες). Επίσης, για κάθε κατοικία θα μπορεί να υποβληθεί μία αίτηση από ιδιώτη.
Το «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού έχει καθορισθεί στα 10 kW (ισχύς παραγωγής), η οποία ισοδυναμεί με 10,8 KW σε ισχύ εγκατάστασης. Η μπαταρία που (υποχρεωτικά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αν κανείς επιλέξει σταθμό 10,8 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10,8 κιλοβατώρες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, για παράδειγμα ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας 3 κιλοβατώρων, χωρίς όμως να ξεπερνά τις 10,8 κιλοβατώρες.
Τα ποσοστά επιδότησης
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, η μπαταρία θα επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60-65% (ανάλογα με την ισχύ του).
- Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία αναμένεται να επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 30% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
- Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία φαίνεται πως θα επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα καθορίζεται ένα πλαφόν μέγιστης δαπάνης. Στα παραπάνω ποσοστά θα προστίθεται 10% στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία, καθώς και μονογονεϊκών ή πολύτεκνων οικογενειών.
Κέρδος έως 16.925 ευρώ για τυπικές καταναλώσεις
Ο Σύλλογος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έχει αναλύσει δύο παραδείγματα εξοικονόμησης που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής, ο οποίος θα εξασφαλίσει επιδότηση μέσω του προγράμματος.
Το πρώτο παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Η επιλογή μπαταρίας μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό.
Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 5.175 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης. Την υπόλοιπη δαπάνη, ύψους 6.325 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια, καθώς για τέτοια μικρά συστήματα η επένδυση φαίνεται να γίνεται αντιοικονομική αν προσφύγει κανείς σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω του επιτοκίου.
Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,4 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 16.925 ευρώ.
Όφελος 88.600 ευρώ από ένα «μεγάλο» σύστημα
Στο σενάριο ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας ή έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ετήσια κατανάλωση αγγίζει τις 15.000 kWh. Τότε, θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (10 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (10 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 22.000 ευρώ και η επιδότηση στα 11.00 ευρώ, λαμβάνοντας και πάλι το μέσο προβλεπόμενο ποσοστό στήριξης. Επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 11.000 ευρώ με ίδια κεφάλαια.
Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η οικονομία. Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3,2 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 22,8 έτη η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 88.600 ευρώ.