Να αυξήσουν τις ρυθμίσεις δανείων, να προστατεύσουν άμεσα τους ευάλωτους δανειολήπτες και να ανταμείψουν τους καταθέτες με υψηλότερα επιτόκια, κάλεσε χθες τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι νέες παραινέσεις του υπουργού ξανα-ανοίγουν την προεκλογική τραπεζική ατζέντα της κυβέρνησης, εν μέσω της κρίσης που ξέσπασε με τις μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Credit Suisse στην Ευρώπη και η οποία, όπως συγκλίνουν οι απόψεις, δεν αφορά τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες είναι θωρακισμένες έχοντας επιτύχει δραστική μείωση των ΝΡΕ, αφθονία καταθέσεων, ανθεκτική κεφαλαιακή βάση και ισχυρή κερδοφορία που θα ευνοηθεί περαιτέρω σημαντικά φέτος από την αύξηση των επιτοκίων και των επιτοκιακών εσόδων.
Η αύξηση των επιτοκίων θέτει ξανά για την κυβέρνηση επιτακτικά στο επίκεντρο τους δανειολήπτες, καθώς από την τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, έχουν μεσολαβήσει νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και έχει προαναγγελθεί πως ο ανήφορος του κόστους χρήματος δεν έχει φτάσει στο τέρμα του. Χθες πέρασε στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανειοληπτών η νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,50%, στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Είναι η έκτη συνεχής άνοδος των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, η οποία έχει αυξήσει το κόστος της δόσης ενός 15ετούς στεγαστικού δανείου των 100.000 ευρώ περισσότερο από 150 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για τις ελάχιστες αυξήσεις, καθώς αυτές κινούνται από + 25% μέχρι και άνω του + 50% στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων, ανεβάζοντας το επιπλέον κόστος για τους δανειολήπτες σε πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 3,90% έναντι επιτοκίων για την απόκτηση στέγης στην Ευρωζώνη 2,77% - 3,45%. Μεγάλη είναι επίσης η ψαλίδα στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια, με επιτόκιο 7,01% για την Ευρωζώνη και 11,36% (ή 14,73% για δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών κ.ά.) στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 0,46% για τα νοικοκυριά και στο 0,96% για τις επιχειρήσεις έναντι 1,53% και 1,97% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη.
Εστιάζοντας στην αύξηση του κόστους στα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες αυξημένη εγρήγορση και νέες ρυθμίσεις που θα μπορέσουν να διευκολύνουν τους πολίτες στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά και στις δυνατότητες του εξωδικαστικού μηχανισμού, καλώντας τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τις τελευταίες βελτιώσεις του νόμου και να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά εγκρισιμότητας. Μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις, οι τράπεζες βλέπουν εφικτό να υπάρξουν ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023.
Κομβικό θέμα της χθεσινής συζήτησης ήταν η προστασία των ευάλωτων οφειλετών, μέσω της επιδότησης του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένονται τον Απρίλιο. Αφορούν συνεπείς, ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικό ή μικρό επιχειρηματικό δάνειο, με τους πρώτους 900 να έχουν ήδη λάβει το χαρτί ευαλώτου και άλλες 25.000 αιτήσεις να είναι στην «ουρά» για αξιολόγηση.
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να έχουν ακόμη περισσότερο αυξημένα αντανακλαστικά και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για να καλύψουν περίπου 30.000 δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι.
Αναφορικά με τα επιτόκια των καταθέσεων όπου συγκριτικά με τα δάνεια υπάρχει υστέρηση στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι τραπεζίτες είπαν ότι μετά τις αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες φέτος, η ψαλίδα αναμένεται να κλείσει περαιτέρω, με νέες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων προσεχώς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι πάγιο ζητούμενο προς τις τράπεζες από πλευράς κυβέρνησης είναι το τραπεζικό σύστημα να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.