Ισχυρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων & εξαγωγών τον Ιανουάριο - Δραστική μείωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισχυρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων & εξαγωγών τον Ιανουάριο - Δραστική μείωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο
Με «όπλο» τις εξαγωγές αγαθών και τα εισοδήματα «ψαλιδίστηκε» το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Ισχυρές οι εισπράξεις και στον τουρισμό με εντυπωσιακή αύξηση κατά 71,9% σε σχέση με το 2022.

Ισχυρή εικόνα εμφάνισε η ελληνική οικονομία τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας δραστική μείωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με «όπλο» τα αγαθά, ακόμα και εξαιρουμένων καυσίμων και πλοίων, καθώς σημειώθηκε «έκρηξη» εξαγωγών σε συνδυασμό με επιβράδυνση στις εισαγωγές, αλλά και την βελτίωση των ισοζυγίων δευτερογενών και πρωτογενών εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ισχυρές ήταν οι εισπράξεις και από τους τουρίστες που συνέρρευσαν στη χώρα μας, με μία εντυπωσιακή αύξηση 71,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά, τον Ιανουάριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 διαμορφούμενο στα 125,2 εκατ. ευρώ.

«Έκρηξη» εξαγωγών αγαθών

Σύμφωνα με την ΤτΕ και όσον αφορά στα αγαθά, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην βελτιωμένη εικόνα καθώς από έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ το 2022 έπεσε στα 2,4 δισ. ευρώ, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30,4% σε τρέχουσες τιμές (12,3% σε σταθερές τιμές), ήτοι από 3,3 δισ. ευρώ στα 4,3 δισ. ευρώ, και οι εισαγωγές κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (1,2% σε σταθερές τιμές), ήτοι από τα 6,4 δισ. ευρώ στα 6,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 3% σε τρέχουσες τιμές (-2% σε σταθερές τιμές).

Δεύτερο «όπλο» για την μείωση του ελλείματος αποτέλεσε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενων από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF), καθώς και στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς.

Ισχυρός τζίρος και στον τουρισμό

Η εικόνα του τουρισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΤτΕ, ήταν για άλλον ένα μήνα ισχυρή, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 86,1% και 71,9% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε, παρά τη μικρή βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Όσον αφορά συνολικά στις υπηρεσίες, τo πλεόνασμα του ισοζυγίου μειώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και της μικρής επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Οι άμεσες επενδύσεις

Τον Ιανουάριο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 211,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 422 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους κατά 296,7 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (167 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και από την αύξηση των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 30,0 εκατ. ευρώ. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 4,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε κατοίκους (περιλαμβάνεται η εισροή δανείων από το RRF).

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως στο τέλος Ιανουαρίου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 11,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολυετής προϋπολογισμός σε 2 δόσεις λόγω εκλογών – Βρυξελλών

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Με έκπτωση 3% η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος-φορολόγηση ευρωβουλευτών για αποζημιώσεις και συντάξεις

Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Αυξήστε τις ρυθμίσεις δανείων, μεριμνήστε για ευάλωτους και καταθέτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider