Συμφωνία στην ΕΕ για αναβάθμιση του ποσοστού της ενέργειας από τις ΑΠΕ μέχρι το 2030

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμφωνία στην ΕΕ για αναβάθμιση του ποσοστού της ενέργειας από τις ΑΠΕ μέχρι το 2030
renewables
Μέχρι το 2030 η 27μελής ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2030, κάτι που αποτελεί σημαντικό πυλώνα των σχεδίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, oι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η 27μελής ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρκους Πίπερ.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ προτού καταστεί νόμος, με αυτές τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται τις περισσότερες φορές χωρίς εκπλήξεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον τρέχον στόχο της ΕΕ για ενέργεια από τις ΑΠΕ στο 32% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Η Ένωση είχε για το 2021 το 22% της συνολικής ενέργειας που χρειάστηκε από ΑΠΕ, με το ποσοστό να παρουσιάσει διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι, στη Σουηδία οι ΑΠΕ έφτασαν το 63% της συνολικής παραγωγής ενέργειας ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο το εν λόγω ποσοστό έφτασε στο 13%.

Μια ταχεία στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια έχει κρίσιμη σημασία, αν η ΕΕ πρόκειται να τηρήσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, περιαλμβανομένου του νομικά δεσμευτικού στόχου να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι στόχοι για την ανανεώσιμη ενέργεια έχουν αποκτήσει επιπλέον σημασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027 - και σχεδιάζει να το πετύχει κυρίως μέσω της τοπικής παραγωγής ενέργειας χαμηλού άνθρακα.

Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Αύξηση 5,6% στις επενδύσεις των κρατικών επιχειρήσεων για το πρώτο δίμηνο του 2023

Τελικά μένουν ή φεύγουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider