Γεωργιάδης: «Τα 4 χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν πολύ καλά για την αγορά ακινήτων»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: «Τα 4 χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν πολύ καλά για την αγορά ακινήτων»
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τελευταία 4ετια για το real estate ήταν πολύ καλή και ο τομέας αυτός αναδεικνύεται σε «ατμομηχανή» για την οικονομία.

Xαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο Real Estate από τον όμιλο REAL Group, για το Real Estate: «Νέα εποχή στην αγορά ακινήτων – Προκλήσεις και προοπτικές της επόμενης μέρας», απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τελευταία 4ετια για το real estate ήταν πολύ καλή και ο τομέας αυτός αναδεικνύεται σε «ατμομηχανή» για την οικονομία.

«Τα τέσσερα αυτά χρόνια της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ καλά χρόνια για την αγορά ακινήτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα αν δούμε όλους τους δείκτες. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας πραγματικά σημείωσε μία μικρή κάμψη, όχι ως προς τα τελικά της νούμερα αλλά ως προς το ρυθμό αύξησής της, το είδα σαν μία ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τώρα σιγά - σιγά ανακάμπτει και αυτός ο δείκτης όσο η αγορά ομαλοποιείται. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το ’19 ένα από τα επαγγέλματα στα οποία υπήρχε η μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα ήταν το επάγγελμα του μηχανικού, οι οποίοι πέρασαν πολύ δύσκολα τη δεκαετία 2010 – 2019 και πάρα πολλοί άξιοι μηχανικοί έφυγαν από την Ελλάδα για να μπορέσουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεις μηχανικό για να κάνεις τη δουλειά σου. Διότι όλοι οι μηχανικοί πραγματικά έζησαν μία πολύ έντονη επαγγελματική περίοδο με πάρα πολλές δουλειές όπου το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκούσε. Το ίδιο και ακόμα χειρότερα έχουμε στο εργατικό δυναμικό. Σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μας προβλήματα για το μέλλον της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού για τις οικοδομές. Το εργατικό δυναμικό το οποίο έχουμε δεν επαρκεί και ακόμα και οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι οποίοι κατασκευάζουν τα μεγάλα έργα, συζητούν για το πως θα μπορέσουν να φέρουν εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους εντός χρονοδιαγράμματος» υπογράμμισε.

Πλέον, όμως, σύμφωνα με τον υπουργό «η Αθήνα είναι μέσα στις 10 πόλεις που είχε την μεγαλύτερη αύξηση τιμών στις πολυτέλεις κατοικίες τα τελευταία δυο χρόνια. Μ΄ αυτόν τον τρόπο προσελκύει επενδυτές υψηλού επιπέδου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κυρίαρχη βιομηχανική χώρα της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να «επενδύσει» όμως στο real estate. Το κλίμα και η θέση της χώρας μας επιτρέπει να φανταστούμε την Ελλάδα ως την Φλόριντα της Ε.Ε.».

«Η ομορφιά της χώρας μας, το κλίμα της χώρας μας και η θέση της χώρας μας, μας επιτρέπει να φανταστούμε την Ελλάδα στο μέλλον ως την Φλόριντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Φλόριντα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες οικονομικά πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η έννοια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της ενιαία αγοράς σημαίνει ότι ο καθένας μας στην Ευρώπη δεν θα κάνει τα ίδια πράματα αλλά ο καθένας θα κάνει αυτά στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι λογικό, λοιπόν, να πεις ότι στο μέλλον και όσο η ευρωπαϊκή ενοποίηση προοδεύει θα μπορούσες να υλοποιήσεις πολιτικές που θα οδηγούσαν παραδείγματος χάριν συνταξιούχους του ευρωπαϊκού βορρά να έρχονται και να μένουν πολλούς μήνες το χρόνο. Όχι τουρίστες, αλλά συνταξιούχους που θα μένουν πολλούς μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και άρα, θα αγοράζουν και ένα σπίτι στη χώρα μας για να μπορούν να το κάνουν αυτό και να απολαμβάνουν μια υψηλότερη ποιότητα ζωής κατά τους χειμερινούς μήνες που μπορεί να τους προσφέρει η Ελλάδα και καλύτερη υγεία και όλα τα άλλα που φέρνει αυτό μαζί. Άρα, το Real Estate για την Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ευκαιριακή κάλυψη στεγαστικών αναγκών του παρόντος χρόνου του πληθυσμού αλλά μπορείς να το δεις ως μια μακροχρόνια επένδυση της ελληνικής οικονομίας. Και εκεί μπορεί η πατρίδα μας να αποκτήσει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά τα τέσσερα χρόνια το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομικών μαζί υλοποιήσαμε συγκεκριμένη πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Ψηφίσαμε τους νόμους του non dom οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής εξαιρετικά καλή εφαρμογή. Έχουμε πάνω από 250 αιτήσεις για non dom μετεγκατάσταση στην Ελλάδα όταν εμάς η πρόβλεψή μας ήταν ότι θα έφθαναν περίπου τις 100. Άρα, φαίνεται ότι αυτό δουλεύει γιατί φέρνει ανθρώπους εξαιρετικά πλουσίους στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τη μεταφορά της οικογένειάς τους, του προσωπικού τους, με την αγορά πολυτελών κατοικιών κλπ» πρόσθεσε.

«Real Estate είναι, πολύπλοκο Real Estate, δεν είναι απλό Real Estate. Θα έχει μέσα και τα πάρκα του, και τα πανεπιστήμιά του και τα σχολεία του και τις μαρίνες του, θα έχει διάφορα, αλλά κατά βάσιν η ατμομηχανή αυτού του έργου τι είναι; Ένα τεράστιο έργο Real Estate και μάλιστα ένα έργο Real Estate το οποίο περνάει την Ελλάδα, όχι την Αθήνα, την Ελλάδα στην επόμενη πίστα. Δηλαδή σε ένα Real Estate με βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή τεχνολογία, που είναι αυτό που θέλουμε να προβάλουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Άρα, λοιπόν, με σύνεση, με πολιτική σταθερότητα και με συγκροτημένη πολιτική τα επόμενα χρόνια για το Real Estate θα είναι λαμπρά. Δεν πρέπει να τα φοβηθούμε, είναι ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Δεκάδες επαγγέλματα βρίσκονται γύρω από το Real Estate, δεν είναι μόνο το Real Estate αυτό καθαυτό, δεν είναι ούτε καν μόνο η οικοδομή, είναι όλη η εξυπηρέτηση του ακινήτου, ακόμα και επαγγέλματα που δε φαντάζεστε σε πρώτη ανάγνωση ότι εμπλέκονται γύρω από ένα ακίνητο, άρα είναι λογικό το Real Estate να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας και ναι, αυτό δεν μας στεναχωρεί καθόλου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ομιλία του

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» 26% στα μπόνους της Wall Street το 2022

Υπό τον «φόβο» της ΕΕ η Meta χαλαρώνει τους κανόνες διαφημίσεων στην Ευρώπη

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Πρόεδρο της UEFA για διαιτησία

gazzetta
gazzetta reader insider insider