Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία
Ευνοϊκή η εικόνα στους υπόλοιπους τομείς πλην της βιομηχανίας. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και από την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Τι αναφέρει το ΙΟΒΕ για ΕΕ και Ευρωζώνη.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, «σπάζοντας» το ανοδικό σερί τον τελευταίων μηνών, με «αδύναμο κρίκο» τις προσδοκίες για την βιομηχανία, ενώ για την συνέχεια ιδιαίτερη σημασίας αναδεικνύονται οι εξελίξεις στις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε ελαφρά στις 106,8 μονάδες τον Μάρτιο από 107,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Το ΙΟΒΕ, ωστόσο, επισημαίνει πως παρά την επιδείνωση στις προσδοκίες στη βιομηχανία οι οποίες συμπαρέσυραν συνολικά τον δείκτη χαμηλότερα, η εικόνα στους υπόλοιπους τομείς είναι ευνοϊκή με ανοδικές μεταβολές ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Τούτου λεχθέντος, επισημαίνεται πως η μελλοντική πορεία του οικονομικού κλίματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις, ανακοινωμένες και επίσημα πλέον, βουλευτικές εκλογές, αλλά και από την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελέστηκαν οι ανωτέρω μεταβολές, το ΙΟΒΕ υπενθυμίζει πως στην Ελλάδα κατά τον προηγούμενο μήνα κυριάρχησε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο απειλήθηκε δυνητική κρίση στον τραπεζικό τομέα, με έναυσμα την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Εντούτοις, υπογραμμίζει πως, αν και η επίπτωση των δύο γεγονότων στο επίπεδο της εγχώριας οικονομίας θα μπορούσε να είναι έντονη, αυτό δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον ακόμη.

Συνολικά, η Έρευνα συμπεραίνει πως τα κεντρικά δεδομένα της οικονομίας, που προϋπήρχαν αυτών των εξελίξεων, φαίνεται να εξακολουθούν να διατηρούν μάλλον θετικά τις προσδοκίες, όπως συμβαίνει από την αρχή του έτους.

Στο οικονομικό πεδίο, η επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας έχει αμβλυνθεί, ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλά, αλλά έχει πτωτική τάση, οι πρόδρομοι δείκτες για την τουριστική περίοδο είναι ισχυροί και συνολικά η κατανάλωση διατηρείται υψηλά.

Στον αντίποδα, υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας όπως και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σχέση με πέρυσι, με συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, για τους επιμέρους τομείς, το ΙΟΒΕ αναδεικνύει:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι ήδη έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται περαιτέρω.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθένισαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Μικρή υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στο οικονομικό κλίμα σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, στις οποίες ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες και στις 99,3 μονάδες αντίστοιχα, από 97,7 και 99,6 τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως η εξασθένιση του δείκτη, στην ΕΕ, οφείλεται και σε αυτή την περίπτωση στην υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, αλλά και στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές, καθώς στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προσδοκίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης υποχώρησε, παρουσιάζοντας περαιτέρω εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και μικρή επιδείνωση στις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών, με τα αποθέματα να διατηρούνται αμετάβλητα.

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή διατηρήθηκε ανοδική για 5 πλέον συνεχόμενους μήνες, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, περισσότερο πρόθυμοι να προβούν σε μείζονες αγορές, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και οι προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση παραμένουν αμετάβλητες.

Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται σταθερότητα στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων, με τα αποθέματα να κλιμακώνονται.

Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και ζήτησης οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις θετικές προβλέψεις για την ζήτηση.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση, με τις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών να διατηρούνται αμετάβλητες. Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ιταλία (+2,0), στην Ολλανδία (+0,9) και στην Γαλλία (+0,7), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Πολωνία (+0,3), στην Ισπανία (+0,1) και στην Γερμανία (-0,1).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα του ΙΟΒΕ:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ υποχώρησε στις -1,3 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -0,2 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες εξασθένισαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, όπως και οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης, καθώς τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και στις δύο ζώνες.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +7,3 μονάδες στην ΕΕ και στις +9,4 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχώρησαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένισαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν ελαφρά και στις δυο ζώνες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -1,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -1,4 Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται ήπια στην ΕΕ και εξασθενούν στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις υποχωρούν, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -2,0 μονάδες στην ΕΕ και στις +1,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύονται οριακά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς θα δώσουν δάνεια σε νέους από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Τα επιτόκια και τα λοιπά έξοδα

Πετρέλαιο: «Άλμα» στις τιμές μετά την αιφνιδιαστική περικοπή παραγωγής από τον OPEC+

Ρυθμίσεις χρεών: Ανοίγουν τρεις πλατφόρμες για τις 36, 72 και 120 δόσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider