Σήμα κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα έστειλε το ΔΝΤ, τονίζοντας πως οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους ώστε να «δαμάσουν» τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο Politico την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος με τον οποία τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν ευαλωτότητες. Κάτι πρόκειται να κάνει εκραγεί».
Η Βουλγάρα αξιωματούχος είπε ότι μια περισσότερο ευάλωτη παγκόσμια οικονομία θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα καταστήσει πιο εύθραυστο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάπτυξης 3% για τα επόμενα 5 χρόνια, η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία από το 1990.
Καθησυχαστικά μηνύματα για την τραπεζική κρίση
Μιλώντας για την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, με τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ελβετία, η Γκεοργκίεβα υποστήριξε πως η παγκόσμια οικονομία δεν κινείται πως μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
«Δεν είμαστε στο 2008. Τότε πολλές τράπεζες αποδείχθηκε πως είχαν στο ενεργητικό τους assets που ήταν υπερκοστολογημένα. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο σήμερα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο το τραπεζικό όσο και το μη τραπεζικό, είναι πολύ πιο καθαρό» υποστήριξε.
Το μήνυμα για τις γεωπολιτικές εντάσεις
Ακόμα, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον κόσμο που χωρίζεται σε διαφορετικά γεωπολιτικά στρατόπεδα λόγω των τριβών που προκαλούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Αν και είναι σημαντικό για τη Δύση να υπερασπιστεί τις αξίες της, όσο πιο παγερές γίνονται οι σχέσεις, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το «χτύπημα» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είπε, αναφερόμενη στην έρευνα του ΔΝΤ που εκτιμά ότι η πιθανή απώλεια από το εμπόριο κυμαίνεται από 200 δισ. δολάρια έως 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή ίση με περίπου 0,2% έως 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
«Είναι λογικό να στοχεύουμε να είμαστε στο χαμηλότερο άκρο αυτού του φάσματος κόστους», είπε η Γκεοργκίεβα.