«Βουτιά» 51 δισ. δολ. σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης.
Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 18,6 δισ. δολ., σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα πρώτου τριμήνου από το 2016.
Η αύξηση των εισαγωγών συνοδεύεται από μία απότομη πτώση στα ενεργειακά έσοδα, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, την ώρα που οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ότι το πλεόνασμα θα μειωθεί στα 66 δισ. δολ. στο σύνολο του έτους, μετά το ρεκόρ των 227,4 δισ. δολ. το 2022.
- Διαβάστε ακόμα: Φυσικό αέριο: Οι ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα είναι εδώ και το «μαρτυρούν» οι τιμές
Εν τω μεταξύ, το ρούβλι βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η ρευστότητα από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων «στερεύει». Το ρωσικό νόμισμα είναι μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, έναντι του δολαρίου, μέχρι στιγμής φέτος.
«Οι εισαγωγές έχουν ανακάμψει πλήρως στα επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά τα έσοδα από βασικά προϊόντα υστερούν λόγω των κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Αναμένουμε ότι τα στενότερα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα οδηγήσουν σε αδυναμία του νομίσματος τα επόμενα τρίμηνα. Ένα πιο αδύναμο ρούβλι θα αρχίσει να καταστρέφει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βρίσκεται σε άνοδο τον τελευταίο καιρό» παρατηρεί, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.
«Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι μικρότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και πιθανώς το πιο αδύναμο κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που θα καθορίσει τη συνεχιζόμενη υψηλή αστάθεια του ρουβλίου» δήλωσε από την πλευρά της η Sofya Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital.