Η επίσκεψη της UBS στην Αθήνα και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για οικονομία και τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επίσκεψη της UBS στην Αθήνα και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για οικονομία και τράπεζες
Επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων εταιρειών πραγματοποίησαν στελέχη του ελβετικού κολοσσού της UBS, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων (και στη βάση των πελατών τους) να αναθερμαίνεται καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται ελάχστα μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων εταιρειών (για παράδειγμα της Jumbo και άλλων) πραγματοποίησαν στελέχη του ελβετικού κολοσσού της UBS, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων (και στη βάση των πελατών τους) να αναθερμαίνεται καθώς η ελληνική οικονομία απέχει ελάχιστα μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να αγνοηθεί και αποτυπώθηκε στο ασυνήθιστα πολυσύχναστο και γεμάτο αεροδρόμιο (για την εποχή και την περίοδο) με τους ξένους τουρίστες και επισκέπτες που κατεθύνονται για κρουαζιέρες στα νησιά της χώρας αλλά και τα γεμάτα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, να υποστηρίζουν απόλυτα αυτή την αίσθηση και το κλίμα.

Εστιάζοντας στις τράπεζες, η UBS αναφέρει πως οι διοικήσεις αυτών, επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση αμετάβλητους όγκους λιανικής (κατά μέσο όρο, με κάποιες εξαιρέσεις). Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές είναι αργή μέχρι στιγμής και επομένως και οι παραδοχές για το beta των καταθέσεων στις προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές (ακόμη και πολύ συντηρητικές σε ορισμένες περιπτώσεις).

Όπως αναφέρει ο Mate Nemes, αρμόδιος αναλυτής της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, αν και το guidance για το κόστος κινδύνου (CoR) από καθεμία από τις τράπεζες προϋποθέτει μια αύξηση σε ετήσια βάση (καθώς τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Η αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής όπως για παράδειγμα το «Sunrise 3» για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά της διανομής μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM, με την ποιοτική αξιολόγηση να αποτελεί πιθανώς τη βασική αβεβαιότητα, καθώς οι αντικειμενικές ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, σύμφωνα με τη UBS. Στην περίπτωση της Alpha Bank («ουδέτερη» σύσταση, τιμή στόχος στα 1,21 ευρώ) και γενικά των ελληνικών τραπεζών, η UBS ενδιαφέρεται και προτιμά την ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό και την ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.

Ο ελβετικός οίκος επισημαίνει παράλληλα πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων του μακροοικονομικού σκηνικού και της πολιτικής και ιδίως στον αντίκτυπό τους στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.

Οι τράπεζες υπόκεινται επίσης σε ρυθμιστικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές, την ευθύνη που προκύπτει από θεωρούμενες συγκρούσεις συμφερόντων ή ζημιωμένους εταιρικούς πελάτες. Οι τράπεζες εξαρτώνται από την αγορά και τον όγκο των συναλλαγών και υπόκεινται σε τεχνολογικό και λειτουργικό κίνδυνο που μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι αλλαγές στη δομή της αγοράς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται. Τέλος, το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider