Με σχετικό σκεπτικισμό υποδέχθηκε το Παρίσι τη χθεσινή νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ χαιρέτισε το γεγονός ότι εφεξής τα κράτη-μέλη θα έχουν κάποια αυξημένα περιθώρια κινήσεων στα δημόσια οικονομικά τους και στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών στρατηγικών τους, πλην όμως άφησε να εννοηθεί πως η Γαλλία δεν συναινεί στη θέσπιση ενιαίων κανόνων αυτόματης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, με σκεπτικισμό αντιμετώπισε την πρόταση της Επιτροπής και το Βερολίνο, αλλά με εντελώς διαφορετική αντίληψη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, του κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί προτάσεις που ισοδυναμούν με αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας».
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos εκτιμά πως η Γαλλία θα προτιμούσε να κλείσει το θέμα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, όχι τώρα, που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ η Σουηδία, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ η Ισπανία και η υπουργός της Νάντια Καλβίνο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, «γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και έχει συμβάλει στον προβληματισμό σχετικά με τους νέους κανόνες».