Η επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν κρύβεται, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, με τίτλο: «RRF: Καθιστώντας τις δημόσιες επενδύσεις αποτελεσματικές», κάνοντας έναν απολογισμό στην θετική πορεία του RRF, στην αξιοποίηση του από την ελληνική κυβέρνηση, και στα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνει η ελληνική κοινωνία. Ο κύριος Σκυλακάκης μάλιστα προανήγγειλε πως θα αυξηθεί το «κομμάτι» που μπορούν να διεκδικήσουν οι τράπεζες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων μέσα την διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων στην επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών στόχων.
Ο κύριος Σκυλακάκης υπενθύμισε πως 11 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει κρατικά ταμεία από την Κομισιόν με πολύχαμηλά επιτόκια, ενώ επεσήμανε πως στο δανειακό σκέλος η κυβέρνηση εξασφάλισε για τις επιχειρήσεις εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να ζητούν τεχνογνωσία για το πώς επετεύχθη αυτό.
Το κύριο σημείο στο δανειακό σκέλος του RRF, επεσήμανε ο υπουργός, είναι πως εκτός διαδικασίας των χορηγήσεων εντελώς το κράτος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο κομμάτι των επιδοτήσεων.
Ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει τα κεφάλαια των στόχων του Ιουνίου 2023, με κοντά 300 διαγωνισμούς να είναι εν εξελίξει και με ελάχιστες προσφυγές, με την αγορά να υπερκαλύπτεται από τον αριθμό των έργων. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία για το κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση τους, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής, καθώς πρόκειται για μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει την αισιοδοξία του καθώς δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός εξήγησε πως τα χρήματα του κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας, σε ώρες κατάρτισης του δυναμικού, σε μεγάλα ενεργειακά έργα, σε δρόμους, σε αστικές αναπλάσεις, αλλά και σε προγράμματα υγείας όπως το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου, δηλαδή κατευθύνονται στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η αδειοδοτική επανάσταση
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως οι διαγωνισμοί «κλειδώνουν» ο ένας μετά τον άλλον, ενώ παράλληλα επιλύονται χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας και επιτρέπεται η διαλειτουργικότητα και ψηφιοποίηση του κράτους, με την πληροφορία να φεύγει από τα χέρια της γραφειοκρατίας.
Προανήγγειλε πως η Ελλάδα στα επόμενα 4 χρόνια θα αποκτήσει τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού και ειδικά χωροταξικά και συνδεδεμένα με τους δρόμους.
Εξήγησε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη λύνει ένα πάγιο πρόβλημα το οποίο μέχρι τώρα έστελνε τους επιχειρηματίες στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα σε αυτό είναι «εντελώς εντός οροσήμων».
Μάλιστα ο υπουργός έκανε λόγο για αδειοδοτική επανάσταση, ενώ τόνισε πως τα πράγματα που γίνονται μέσα από το Ταμείο αλλάζουν ολοκληρωτικά την εικόνα της επιχειρηματικότητας. Συμπλήρωσε ακόμα, πως έως τώρα, ενώ υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες επενδύσεων, αυτές συντελούνταν μόνο σε περιοχές που επιτρεπόταν αδειοδοτικά, ενώ τώρα τα περισσότερα προγράμματα πάνε παντού, ενισχύοντας την περιφέρεια, και η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια.