Κακούς χειρισμούς και αστοχίες διαπιστώνει η έκθεση της Federal Reserve πίσω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) τον Μάρτιο, η οποία πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές, εγείροντας αμφιβολίες για τη συνολική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος συνολικά, με τον Μάικλ Μπαρ - υπεύθυνο εποπτείας και επικεφαλής της σχετικής έρευνας - να ζητά εκτεταμένη επανεκτίμηση του τρόπου, με τον οποίο η Fed εποπτεύει τις τράπεζες.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση των 120 σελίδων δίδει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το πόσο γρήγορα επιδεινώθηκε η κατάσταση στην SVB, ρίχοντας «φως» στους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευσή της, ενώ καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι οι ρυθμιστικές Αρχές γνώριζαν τα περισσότερα από τα υποβόσκοντα προβλήματα της τράπεζας, αλλά όταν ανέλαβαν δράση, ήταν πολύ αργά.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάρρευση της SVB ήταν «προϊόν» ενός συνδυασμούς κακοδιαχείρισης των κινδύνων από μέρους της τράπεζας και αστοχιών στο πεδίο της εποπτείας, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε από τη διάσταση που έλαβε η υπόθεση στα κοινωνικά δίκτυα, όπως αναφέρεται.
Συνεπώς, ένα σύνολο παραγόντων οδήγησε την 17η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ στον «γκρεμό», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επιρρίπτει ευθύνες μεταξύ άλλων σε αξιωματούχους της τράπεζας για την αποτυχία να διαχειριστούν τους επιτοκιακούς κινδύνους, αλλά και στις ρυθμιστικές Αρχές της Fed που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το μέγεθος των προβλημάτων της SVB όπως και για το γεγονός ότι έδρασαν καθυστερημένα.
Επίσης, όπως σημειώνεται, τα κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να συνέβαλαν στην όλη κατάσταση, επιταχύνοντας τις εξελίξεις.
«Τα social media έδωσαν τη δυνατότητα στους καταθέτες να διασπείρουν αμέσως τις ανησυχίες σχετικά με ένα bank run και η τεχνολογία διευκόλυνε τις άμεσες αποσύρσεις κεφαλαίων» τονίζει ο Μπαρ.
«Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πρέπει να ενισχύσουμε την εποπτεία της Federal Reserve και τους κανόνες, βάσει των όσων έχουμε μάθει» υπογραμμίζει ακόμα.
«Καθώς οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να εξελίσσονται, πρέπει να αξιολογούμε συνεχώς το εποπτικό και ρυθμιστικό μας πλαίσιο και να είμαστε ταπεινοί σχετικά με την ικανότητά μας να αξιολογούμε και να εντοπίζουμε νέους και αναδυόμενους κινδύνους» επισημαίνει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed θα επανεξετάσει το φάσμα των κανόνων που ισχύουν για εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των stress tests και των απαιτήσεων ρευστότητας, ενώ υπογράμμισε ότι η κατάρρευση της SVB κατέδειξε την ανάγκη για ισχυρότερα πρότυπα που να εφαρμόζονται σε ένα ευρύτερο σύνολο εταιρειών.