Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την Ασία-Ειρηνικό, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα ωθηθεί κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη της Κίνας και την «ανθεκτική» ανάπτυξη στην Ινδία. Σύμφωνα με το CNBC, η αναθεώρηση του outlook από το ΔΝΤ συμβαίνει καθώς ο υπόλοιπος κόσμος προετοιμάζεται για πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί κατά 4,6% φέτος, το οποίο είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οι αναβαθμισμένες προοπτικές του ΔΝΤ θα σήμαιναν ότι η περιοχή θα συνεισφέρει περίπου το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανέφερε. «Η Ασία και ο Ειρηνικός θα είναι οι πιο δυναμικές από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου το 2023, κυρίως λόγω των ανοδικών προοπτικών για την Κίνα και την Ινδία», ανέφερε στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες αναδυόμενων αγορών της περιοχής αναμένεται να συμβάλουν περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, με την υπόλοιπη Ασία και τον Ειρηνικό να συνεισφέρουν ένα επιπλέον πέμπτο», ανέφερε για Κίνα και Ινδία. Σε επίπεδο χώρας, ο οργανισμός αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης για την Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Λάος σε 5,2%, 4,5%, 6% και 4% αντίστοιχα. Ενώ περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ινδίας για ολόκληρο το έτος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία –η οποία βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο– θα επεκταθεί κατά 5,9% το 2023.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Η αύξηση επιτοκίων αποκάλυψε τις αδυναμίες των τραπεζών - «Να περιμένετε σοκ», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα
Οι πιο «αργοί»
Παρά τη συνολική αισιοδοξία για την περιοχή – κυρίως λόγω των πιο ευνοϊκών προοπτικών για τις αναδυόμενες αγορές – το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.
«Η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση από την Κίνα θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα στις προηγμένες οικονομίες της περιοχής, αλλά αναμένεται να αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση άλλων εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων» επισημαίνει. Ειδικότερα, μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2023 στο 1,3% για να αντικατοπτρίζει την «ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και επενδύσεις και τη μεταφορά από την απογοητευτική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022».
Η αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών αναμένεται επίσης να «μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης» φέτος στο 1,6% και 1,1%, αντίστοιχα, ανέφερε. «Οι πληθωριστικές πιέσεις στις προηγμένες οικονομίες της Ασίας αναμένεται να είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του Οκτωβρίου 2022, καθώς η αύξηση των μισθών έγινε πρόσφατα πιο εμφανής στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
Spillover από την Κίνα
Η υψηλή κατανάλωση στην Κίνα είναι πιθανό να διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ασία-Ειρηνικό, δήλωσε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την άρση των περισσότερων αυστηρών περιορισμών για την Covid θα «οδηγήσει σε ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα οδηγήσει την ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας». Αυτή η επίδραση αναμένεται να ξεπεράσει αυτή άλλων παραγόντων ανάπτυξης, όπως οι επενδύσεις.
Ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός αντίκτυπος της ανάκαμψης της Κίνας «θα διαφέρει πιθανότατα μεταξύ των χωρών, με εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό πιθανότατα να αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας θα αντανακλάται πιο έντονα στις υπηρεσίες.