Σε ιστορικά ύψη βρίσκονται οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1990, και αναδημοσιεύει το Barron’s.
Το ελαιόλαδο διαπραγματευόταν στα 6.269,63 δολάρια ανά τόνο τον Απρίλιο, αυξημένο κατά 46% από πέρυσι.
Για ένα νοικοκυριό το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 6 δολάρια το λίτρο ενώ τα έξοδα αποστολής, μάρκετινγκ και πωλήσεων θα κάνουν το μπουκάλι πολύ πιο ακριβό.
Η Filippo Berio, μια κορυφαία μάρκα ελαιολάδου με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, χαρακτήρισε την τελευταία περίοδο «την πιο απαιτητική που έχει καταγραφεί, με τις χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών τα τελευταία 30 χρόνια».
Το ελαιόλαδο έχει γίνει πολύ πιο ακριβό λόγω της έντονης ξηρασίας από πέρυσι στην Ισπανία, όπου παράγεται περίπου το 40% του ελαιολάδου.
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στη χώρα, αλλά και από τα πιο ξηρά. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας προέβλεψε τον Μάρτιο ότι η καλλιέργεια θα αποδώσει μόλις 680.000 τόνους ελαιόλαδου την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, χαμηλότερα από τη μέση ετήσια απόδοση των 1,37 εκατομμυρίων τόνων σε επίπεδο πενταετίας, σύμφωνα με τους Olive Oil Times. Η Ισπανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους αγρότες ενώ στην επιφάνεια ήρθε και η ιταλική σοδειά.
Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι τιμές θα μπορούσαν να είναι σημάδι μεγαλύτερης αστάθειας στο μέλλον αλλά και ισχυρότερο σοκ για τους αγοραστές που αγοράζουν ελαιόλαδο. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να δυσκολέψει την καλλιέργεια ελιών σε μερικές από τις καλύτερες περιοχές για παραγωγή, όπως διαπίστωσαν Ισπανοί και Πορτογάλοι ερευνητές σε μια μελέτη.