Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει «και τυπικά» την επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρος Πελαγίδης.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένες τις ημερομηνίες που βαθμολογούν, είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα, θα έχει λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Σημείωσε μάλιστα ότι από πέρσι έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν όμως διάφορες επιφυλάξεις, μια εξ αυτών η πολιτική σταθερότητα.
«Έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος και οι άνθρωποι που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Μια επιφύλαξη που υπάρχει είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» παρατήρησε. «Μέχρι στιγμής μπορεί να υπάρχουν προβλέψεις οργανισμών που λένε ότι θα συνεχίσει να είναι 9% του ΑΕΠ που ήταν και κάτι παραπάνω το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής, τους πρώτους τρεις μήνες στο 2023 το έλλειμμα είναι 3,8 έναντι ελλείμματος 6,9-7 σχεδόν πέρυσι. Δεν μπορώ εγώ να πω ότι δεν θα επαληθευτεί ο ΟΟΣΑ ή όποιος άλλος οργανισμός ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι καλά. Δεύτερον, δεν φαίνονται οι τιμές της ενέργειας να πηγαίνουν εκεί που είχανε πάει και μεγάλο κομμάτι αυτού του ελλείμματος είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ενέργεια αλλά το βασικότερο είναι ότι η Ελλάδα πέρσι είχε 6% ανάπτυξη, διπλάσια από αυτήν που είχαν οι εμπορικοί εταίροι. Όταν εσύ λοιπόν δαπανάς περισσότερο από τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους σου, προφανώς θα δεις ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ζήτημα είναι, προέρχεται αυτό από το δημοσιονομικό έλλειμμα για να ανησυχείς; Όχι. Είναι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας; Όχι. Είναι έλλειμμα ανάπτυξης σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό. Χρηματοδοτείται από τις επενδύσεις οι οποίες έρχονται από την αλλοδαπή; Διότι ανάπτυξη με αυτές τις εθνικές αποταμιεύσεις δεν γίνεται προφανώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Χρηματοδοτείται» συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
- Διαβάστε ακόμα: Πόρισμα για Ελλάδα: Βιώσιμο το χρέος, επαρκή μέτρα στήριξης- Καλή πρόοδος σε κτηματολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις
Ερωτηθείς εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει κάτι, το οποίο εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε για να γίνει εκτροχιασμός» και τόνισε ότι ελέγχεται όλη η γενική κυβέρνηση και υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες.
Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας σήμερα, ανέφερε για τα δημόσια οικονομικά πως τους πρώτους 4 μήνες του 2023 έχουμε υπεραπόδοση 1,8 δισ. και χωρίς την ανάπτυξη που είχαμε πέρσι, αλλά η οικονομία, υπογράμμισε, πηγαίνει καλά μακροοικονομικά.
«Έχει μπει ο προϋπολογισμός στα κουτάκια. Δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση από όπου και αν προέρχεται να κάνει αυτό που νομίζει» είπε χαρακτηριστικά ακόμα.
Επιπλέον, μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αναμένεται να μπει και στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. «Είναι λογικό. Είναι γνωστό αυτό. Θα μπει, διότι τα κεφάλαια, τα οποία οι διαχειριστές τους τοποθετούν σε διάφορες ευκαιρίες, θα τοποθετήσουν μέσα από το γεγονός της αναβάθμισης και την ελληνική οικονομία. Το βασικό είναι οι τράπεζες, το βασικό είναι η ιδιωτική οικονομία, πέρα από το δημόσιο» σημείωσε.
Ως προς το κατά πόσο μια περαιτέρω αύξηση στις επενδύσεις θα γίνει αντιληπτή στην κοινωνία και εντέλει στην καθημερινότητα του πολίτη, ο κ. Πελαγίδης εξήγησε ότι η βελτίωση της οικονομίας ξεκινάει πάντα πρώτα από τις αγορές και μετά αρχίζει και διαχέεται. «Μια εταιρεία ή ένας ιδιώτης ή ένας επιχειρηματίας πηγαίνει καλά προφανώς πρώτα αυτός και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτός λαμβάνει τα οφέλη της επιτυχίας του εν πάση περιπτώσει, αλλά μετά αυτό διαχέεται στην οικονομία, αυτός δαπανά, ξοδεύει, προσλαμβάνει. Να βγούμε λίγο από την ιδέα ότι υπάρχει ένα 20-30% που πηγαίνει καλά και τώρα πρέπει να διαδοθεί αμέσως αυτό στην οικονομία. Όχι, παίρνει κάποιο καιρό. Έτσι γίνεται» ανέφερε.