Στα φετινά ισχυρά «comeback stories» συγκαταλέγονται οι ελληνικές και ιαπωνικές μετοχές όπως αναφέρει σε σύντομο σχόλιό του, ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές στη Saxo Bank, με τις δύο αυτές αγορές μετοχών, να έχουν σημειώσει άνοδο 31% και 16,5% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές μετοχές κατέγραψαν ένα ράλι της τάξεως του 7% περίπου, καθώς επικράτησε ένας ενθουσιασμός μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επανεκλογή (όπως όλα δείχνουν και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε υψηλά εννιαετίας, καθώς η άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας επιφέρει μια μείωση του πολιτικού κινδύνου - ρίσκου της χώρας, με την τελευταία να έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Με την εγχώρια αγορά να έχει καταγράψει μια άνοδο που ξεπερνά το 30% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να πλησιάζει προς το υψηλό που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2011, πριν εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, σημειώνει ο Garnry. Από τα χαμηλά του Μαΐου του 2012, το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να αποδώσει κέρδη που ξεπερνούν το 186% ή 10% σε ετήσια απόδοση και πλέον αρχίζει να φτάνει σε ένα επίπεδο, όπου ανταμείβει όσους επενδυτές είχαν τολμήσει να επενδύσουν στις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank, στην εικόνα του Χρηματιστηρίου αποκρυσταλλώνεται μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων που αποφέρει αποτελέσματα για την οικονομία, αν και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι στο 10,9%. Ωστόσο, η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 28,1% που βρίσκονταν το 2013, με το τρέχον επίπεδο είναι αντίστοιχο αυτού του 2004.
Πέραν αυτών, το «comeback» της Ελλάδας ήταν επώδυνο για τους Έλληνες, με τον Garnry να ελπίζει ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη θετική δυναμική της. «Ενώ η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, το πραγματικό ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι κατά 20% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2008, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βίωσε μια τραυματική οικονομική ύφεση» σημειώνει ο ίδιος. «Παρά τις δυσκολίες, θυμάμαι έντονα την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα, το 2014, όπου συνάντησα χαρούμενους ανθρώπους και παρά τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου. Υπήρχε μια αίσθηση ότι το μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί μόνο υπό καλύτερους όρους για τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, διαμορφώνονται στο 171%, ήτοι το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2015.